Станишев влезе в калъпа “ние ги хващаме, те ги пускат”

Станишев влезе в калъпа “ние ги хващаме, те ги пускат”

В опит да се измъкне от кръстосания огън на опозицията за последните престрелки и да защити успехите на кабинета в борбата с престъпността, премиерът Сергей Станишев влезе в калъпа на Бойко Борисов “ние ги хващаме, те ги пускат”, упреквайки съда, че освобождава престъпници.

Това стана в четвъртък, когато изненадващо за БСП и ДПС коалиционният им партньор НДСВ подкрепи искането на опозиционната ДСБ за изслушване на премиера във връзка със стрелбата срещу крупния бизнесмен Манол Велев, съпруг на председателя на ДАМС Весела Лечева. Председателят на парламента обаче избра процедура, при която Станишев да направи изявление, след което да си тръгне, без да се допусне задаване на въпроси и дебат.

Изслушването бе поискано от лидера на ДСБ Иван Костов по повод коментара на премиера от сряда, че стрелбата срещу Велев посред бял ден пред офиса му в столицата е “нахално покушение от страна на организираната престъпност”. Към този момент простреляният е все още в тежко състояние, а МВР и прокуратурата отказват да посочат водеща версия за престъплението, нито пък имат задържани заподозрени.

С уговорката, че няма да изнася версии по случая, в 7-минутното си изложение пред парламента министър-председателят изключи възможността нападението срещу Велев да е по лични или битове причини (любими мотиви на разследващите органи по редица предишни убийства и стрелби)

Това е “тежко криминално престъпление, като явно целта е убийство”, заяви Станишев, който вчера се срещна с ръководството на МВР и се разбра да го информират непрекъснато за развитието на разследването.

“Покушението срещу председателя на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане" Манол Велев може да бъде единствено плод на организация”, информира Станишев.

Тези факти не говорят за опит за убийство от битов характер или случаен инцидент, каза премиерът и се обърна към депутатите с въпрос: “Това според вас не изисква ли предварителна подготовка и организация? Кой според вас би могъл да подготви извършването и финансирането на подобно тежко престъпление?”.

По думите му това може да бъде направено единствено от свързани с организираната престъпност убийци.

Официален спонсор на БСП

Премиерът отхвърли всякакви опити да се лансират “нечистоплътни внушения” за обвързаност на Велев с БСП или с президента. Той обясни, че Велев е съветвал Георги Първанов по въпроси, свързани със спорта,  “но никога не е имал статус на съветник на президента”.

“Манол Велев не е таен спонсор или благодетел на БСП, даренията, направени от него, са отчетени от БСП пред Сметната палата и никой няма основание да се срамува или да крие този факт”, каза Станишев. Същото се отнасяло и президентската кампания на Първанов през 2006 г.

“Няма смисъл да се лъжем, че няма организирана престъпност в България”, каза премиерът и повтори, че според него тенденцията била към намаляване на влиянието ѝ.

Не само правителството носи отговорност за справянето с организираната престъпност, но и съдебната власт, каза Станишев. Той даде пресния пример с пускането под домашен арест на “известния Евелин Банев -Брендо, обвинен в пране на пари и участие в престъпна група”.

Иска ми се информацията да не е вярна, но се съмнявам, отбеляза Станишев. Допълни, че има “много престъпници, в това число и осъдени, които се намират на свобода”.

Той настоя и парламентът да свърши още неща “по-бързо и по-ефективно”, “защото в много случаи и законодателството създава и определени забавяния в хода на разследванията, прокурорските проверки и окончателните решения на съда”.

ДСБ: Къде се пресякоха интересите на Велев и мафията?

“Основният въпрос, на който трябваше да отговори премиерът, е къде интересите на организираната престъпност са се пресекли с Манол Велев, за да накарат организираната престъпност да извърши покушение срещу него”, коментира пред репортери лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов. По думите му “няма смисъл да се скрива фактът, че Велев е президентски съветник и спонсор на БСП”.

“Въпросът е, че БСП не пожела да изслуша премиера за покушение, извършено срещу неин спонсор и президентски съветник”, допълни той.

ДСБ не са доволни от изявлението на Станишев, тъй като не е отговорил на основния въпрос, а се “опитал да изиграе ролята на следовател на МВР”. “Накрая прехвърли вината върху Народното събрание, че едва ли не то не си върши работата”, каза Костов. Според него “няма министър и вътрешното министерство не противодейства на престъпността”.

Случилото се с Манол Велев и стрелбата от последната нощ в столицата показва, че са необходими още по-твърди действия от компетентните органи, заяви в четвъртък президентът Георги Първанов. Трябва държавата да подходи с цялата си сила, с цялата си мощ, за да респектира онези, които смятат, че могат да разчистват сметки по начин, различен от този, който е заложен в закона, коментира той по време на посещението си с хърватския президент в Рилския манастир, цитиран от БТА.

Костов посочи, че ДСБ не са съгласни с констатацията на Станишев, за намаляване на показните покушения: “В един ден вчера има два опита за покушение, ако това е много рядко, не знам кое е често в представите на министър-председателя.”

Очаквахме Станишев вече да е поискал оставката на вътрешния министър Румен Петков, коментира и зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. “Вместо това чухме въпроси към депутатите и обвинения и с това доказа, че е зависим от Петков и няма да има борба с организираната престъпност”, заключи тя.

Борисов: МВР работи, да не се искат оставки

На обратното мнение е неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който отново даде мощно рамо на Петков и МВР.

В такива моменти партиите трябва да се консолидират и да подкрепят усилията на правителството в борбата с престъпността, коментира в четвъртък столичният кмет.

"За разлика от фискалната политика - тази в земеделието и здравеопазването, политиката на правителството в областта на МВР е доказателство, че се работи", смята Борисов.

Сега е моментът, в който отговорните партии не трябва да търсят популизъм и да се консолидират, защото ако се искат оставки, ще бъде показано на престъпния свят, че това е най-правилният начин да се разклати властта, разясни Борисов. Според него убийствата се генерират от сивата икономика, "от тези 20 и нагоре милиарда, които се въртят в нея".

Къде са скритите интереси?

След като се видят резултатите от разследването по извършеното покушение, ще може да се каже дали МВР си върши добре работата, коментира шефът на правната комисия в НС Янаки Стоилов (БСП). Според него  “случващото се в България поставя въпроса за скритите интереси, за конфликта на интереси и за използваните брутални средства за разрешаването им”. По думите му отговорът на премиера бил конкретен във връзка с това, което се е случило с Манол Велев.

НДСВ излезе със специално изявление, оценяващо изявлението на премиера като подробно и коректно.

“Излишно е да се търси връзка между начина на гласуване на част от депутатите от НДСВ и мотивите на автора на предложението за изслушване - лидера на ДСБ”, оправда вота на колегите си говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

“Никой извън управляващата коалиция на бива да се надява конюнктурно да намери съюзник в лицето на някой от субектите на коалицията. НДСВ е лоялен партньор”, пише още в съобщението на НДСВ.

В отговор на въпрос дали МВР си върши работата или това е поредната стрелба, която ще остане без последствия, Владимир Дончев (НДСВ) посочи, че “още след смъртта на Емил Кюлев е казал, че нещата в тази страна няма да се оправят, ако това продължи и за съжаление това продължава”.

“Не мога да приема, че хора с точен, коректен бизнес, на светло, могат да бъдат постигнати от такава участ, смятам, че има голям проблем в системата - и в МВР, и в съдебната система”, допълни той.

Депутатът от ДПС Янко Янков пък коментира, че със случая с Велев има опити да се политизира и да се извлекат политически дивиденти. Има опит да се злепостави президентската институция, добави Янков.

"Това престъпление прелива чашата и доказва несъстоятелността на този министър (Румен Петков)", коментира лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Според него премиерът само ще спечели, ако поиска оставката на Петков, за която Сидеров настоява почти всяка седмица.

"Знае се, че Манол Велев спонсорира Георги Първанов, че е нещо повече от съветник и там трябва да се търсят и причините за покушението", смята лидерът на “Атака”.

Споделяне

Още по темата

Още от България