Станишев vs Нинова: ЕС и демокрацията са най-голямото ни завоевание

Българите дават доверие на пазителите на европейската ориентация, обяви шефът на ПЕС и поздрави ГЕРБ за победата

Колаж: Mediapool.bg

"Мнозинството от българите дават доверие за управление на тези, които се заявят като пазители на европейската ориентация на България", заявява бившият лидер на БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в статия за партийния орган на БСП – вестник "Дума".

"Искам да поздравя ГЕРБ, че спечелиха избори, които бяха почти сигурно загубени. Това е демокрацията – най-голямото ни завоевание след 1990 г.", отбелязва той.

Посланието на Станишев е явна критика срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, чиято предизборната кампания се градеше на ожесточена антиевропейска реторика, закани да ревизира национални позиции по ключови въпроси в ЕС, а като венец на всичко дойде и откровението ѝ, че "демокрацията ни отне много".

Станишев отчита, че "БСП постигна впечатляващ резултат, позициониращ я стратегически като реална и силна алтернатива на ГЕРБ", но "за съжаление не успя да удържи изцяло и да развие инерцията от победата на президентските избори", пише Станишев.

Според него "един извод може да бъде направен категорично – мнозинството от българите дават доверие за управление на тези, които се заявят като пазители на европейската ориентация на България и внушават усещане за спокойствие".

"След като отшумяват страстите от кампанията и емоциите от изборната нощ, е важно да се обърнем към ключовите предизвикателства пред България в следващата година. Всички усещаме несигурността, от която е обградена страната ни. Притеснени сме от агресивните антиевропейски послания на властта в Турция. Видяхме и опитите за намеса в изборния процес у нас. В Европа започна дискусия за различни сценарии за развитието ѝ, които пряко ни засягат. Без ясна европейска перспектива Западните Балкани са изправени пред опасност старите призраци отново да се събудят", предупреждава лидерът на ПЕС.

"По време на кампанията не се получи задълбочено обсъждане на тези и други теми. Но ще бъде непростимо да бъдат подминати или елементарно партизирани сега", казва Станишев. Тези му думи могат да се четат като косвен аргумент за широка коалиция ГЕРБ-БСП, за която той заговори още преди началото на кампанията, но каквато Нинова категорично отхвърля.

"Членството на България е най-голямото ни национално постижение за целия преход", продължава Станишев:."Животът на всеки от нас е неразривно свързан с бъдещето на Европа, защото то пряко ще повлияе върху нас. Затова е странно, че през последните години се отдадохме на мързелив провинциализъм и смирено чакаме какво ще ни се случи. Виждам парадоксално злорадство, че Европа е в криза, без да се замисляме какви беди това ще донесе на нас".

"Днешното състояние на Европа не е това, което бих искал да видя. Съюзът се раздира от противоречия между Севера и Юга относно финансова дисциплина и рестрикции, между Запада и Изтока – за подхода към бежанската и миграционната вълна и много други. Но наред с това върви интензивно търсене на изход от статуквото, което никого не удовлетворява. Случва се и още нещо – Европа се отърсва от крайностите. Герт Вилдерс загуби изборите в Холандия. Марин льо Пен няма да спечели президентската надпревара във Франция. Най-голямата проевропейска демонстрация по случай 60-годишнината от Римския договор с близо 100 хиляди участници се случи в Лондон", казва още той.

И допълва, че България като всяка страна преживява несправедливостите спрямо нея. "Но не бива и за миг да забравяме, че животът на всеки от нас е свързан с добруването на Европа. Само преди няколко дни Ципрас, премиерът на държава, чиито граждани и икономика бяха поставени на колене от прословутата "тройка“, каза: Днес Европа не е тази, за която си мечтаем, но единственият път е да я променим отвътре", смята той.

"От януари 2018 г. предстои българско председателство на Съвета на ЕС. Това е уникална възможност както да повлияем върху посоката на развитие на ЕС, така и да поставим наши приоритети. Ще имаме уникалната позиция да можем да разговаряме пряко с ЕК, ЕП и с правителството на всяка държава членка. Този прозорец от възможности ще продължи половин година. Ще бъде непростимо да проспим това време. Не говоря за техническата подготовка, с която ще се справим в крайна сметка, а за политическо и стратегическо съдържание", напомня лидерът на ПЕС.

"За целта е важно да знаем какво искаме. Към днешна дата има повече въпроси, отколкото отговори", заключва бившият лидер на БСП.

"България с право се притеснява от идеята за Европа на няколко скорости, защото можем да се окажем трайна периферия и идеята да се изроди в Европа на "няколко класи“. Трябва да обясним открито на нашите партньори от Западна Европа, че в крайна сметка този икономически модел, който се наложи у нас, е продукт на, меко казано, техни препоръки. След като затрихме през 90-те години нашите предприятия, няма защо да се чудят, че хората тръгнаха след работните места – на Запад. И ако искат единството между Западна и Източна Европа като единна общност да се запази, е необходима специална политика за ускорено развитие на "новите“ страни членки", смята Станишев.

"Искам да видя и инициативи на България към сериозен напредък на страните от Западните Балкани към членството в ЕС като най-добър инструмент срещу избуяването на националистически страсти в региона. През 2007 г. България като съвсем нов член на ЕС предложи изграждането на "Черноморска синергия“ – инициатива за ново регионално сътрудничество. Тя беше подкрепена от ЕК, но заглъхна във времето. Сега е моментът да я подновим и да ѝ вдъхнем нов живот", пише той.

Той все пак поддържа (в значително умерен тон) тезата на социалистите в България за отпадането на санкциите към Русия."Това би било и допълнителен принос за диалога в региона, в това число и път за размразяване на отношенията с Русия. Защото, да, санкциите срещу Русия трябва да отпаднат. Но това е сложен процес и е нужен диалог, трябва да разбираме и другите страни", пише Станишев.

"БСП е партия, която има неоспорим принос България да е пълноправен член на ЕС. Наше правителство извървя най-трудната финална част от този път. Имаме голям авторитет в лява Европа. За съжаление никога не успяхме да извлечем политическия дивидент от това. Нещо повече, в последната кампания позволихме други да изземат европейското говорене. Това трябва да се промени! Отново ние да сме водещи за европейското бъдеще на страната ни. Убеден съм, че това ще даде ново доверие на партията ни", завършва Станишев.

Още по темата
Още от България