Станишев: Всичко важно за обществото - вън на масата

В коментар за изнесената днес информация от МВР и ДАНС за съпричастност на знакови фигури от организираната престъпност от прехода към структури на МВР и тайните служби, лидерът на БСП и бивш премиер настоя всичко, което е важно за обществото, "да бъде изнесено и сложено на масата“. "Моите подозрения са, че данните са много частични“, добави още той. По думите му е "нужен много сериозен анализ“ на връзките организирана престъпност - силови и специални структури.

"Ние сега живеем в една държава на МВР по същество. МВР открива новините, МВР закрива новините“, смята Станишев, който обаче подчерта, че "БСП подкрепя всяко действие на държавата срещу организираната престъпност“.

По повод на ареста на бившия висш съветник в ДАНС Алексей Петров и обвинението срещу него като "организатор на престъпна група“, Станишев каза, че се надява "да се докажат с аргументи от страна на държавата и обвинението, защото той е бил не просто сътрудник – бил е служител на НСС, МВР и ДАНС от 1999 г. Ако това в било възможно и той е съчетавал тези позиции с организирана престъпна дейност, "трябва да се видят действително всичките неща".

В отговор на въпрос на Mediapool защо докато беше министър-председател и БСП контролираше силовите ведомства, не излязоха "всички тези неща и не бяха сложени на масата“, Станишев отговори: "Никога не съм претендирал да съм най-големият специалист в областта на МВР-операциите. Не смятам, че това е основната работа на един министър-председател“.

"Г-н Борисов, разбира се, е много по-компетентен по тези въпроси. Това е неговата стихия, това е силната му страна. И сега действително, ако има политическа воля, би трябвало да се стигне до край с цялата сила и информираност на държавата, но обществото трябва да бъде информирано най-вече”, добави Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България