Станишев за напрежението в БСП: Гергов е удобната мишена

Станишев за напрежението в БСП: Гергов е удобната мишена

Бившият председател на БСП Сергей Станишев разкритикува настоящия лидер на социалистите Корнелия Нинова за вътрешнопартийното напрежение и защити Георги Гергов. 

Преди две седмици Гергов, който е областен председател на БСП в Пловдив, похвали правителството за мерките, предприети срещу разпространяването на коронавируса у нас. След това първо отделни партийни структури, а после и Нинова поиска той да напусне партията. Причината – поощряването на действията на правителството е в разрез с политиката на БСП. Създалата се ситуация не е изненада, защото Нинова и Гергов са в обтегнати отношения. Двамата периодично си искат оставките.

"Тази кампания, която се надигна, заклеймяваща Гергов, очевидно не е най-разумното нещо. Защото БСП очевидно има нужда от обединяване. Освен това БСП винаги е била най-демократичната партия и всеки има право да изказва мнение", каза Станишев.

Според него "някой е преценил", че Гергов е удобна мишена за атака насред кампанията за избор на нов лидер на партията.

"Всеки може да изказва своето мнение. Позицията "ти нямаш право да говориш е абсолютно неприемлива за нашата партия", каза още лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Станишев има сериозни различия с Нинова, която дори не искаше той да е в листата на БСП за евроизборите миналата година.

За пореден път Станишев за пореден път обяви, че намерение да се кандидатира за лидер на партията. "Ще работя за силна БСП. Нямам намерение да участвам в това. Имам достатъчно ангажименти като лидер на ПЕС", каза той.

Подобно на Гергов, Станишев похвали правителството, но за здравните мерки срещу разпространението на коронавируса. "Мерките на правителството в здравен аспект бяха успешни. Това личи по броя на заразените. В сравнение с другите европейски страни виждаме, че сме доста по-добре. Големият въпрос е за икономическите и социални мерки. За тях, според мен, няма достатъчна комуникация", посочи той.

"Ролята на опозицията винаги е деликатна в тези ситуация. Мисля, че БСП направи правилното, подкрепяйки мерките. Оттам нататък, мисля, че опозицията трябва да пази някои основни принципи, тъй като имаше залитания. Очертава се край на извънредното положение, а това означава нормална работа на парламента. Той е мястото, на което правителството трябва да представи своите идеи и да се срещне с представители на всички партии", добави още Станишев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България