Станишев: За разлика от ГЕРБ ние не обещаваме лъжи и блъфове

Станишев: За разлика от ГЕРБ ние не обещаваме лъжи и блъфове

Икономическата програма на ГЕРБ е блъф и би довела до финансова дестабилизация, загуба на много от постигнатото досега, до драстично нарастване на инфлацията и оголване на бюджета. Това заяви във вторник премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев по време на национална среща на левицата по повод местния вот. По думите му БСП е управляваща партия, “която не може да дава обещания, които са блъфове, лъжи и които се раздават много щедро напоследък“.

Премиерът направи и аналогия с прословутите 800 дни от икономическата програма на НДСВ, в които положението в страната трябваше да се промени из основи към по-добро. Хората чакат чудо, сега очакват 700-те дни на ГЕРБ, подобни експерименти се плащат, обяви министър-председателят, като предупреди, че цената я плащат хората на наемния труд, свободните професии и пр.

В 40-минутното си слово Станишев основно критикува ГЕРБ, обявявайки я за основен конкурент на вота на 28 октомври. Според социологически проучвания БСП ще загуби позициите си на водеща политическа сила след местните избори. Лидерът на БСП коментира, че зад амбициите на номинираните от ГЕРБ кандидати се крият “лични, икономически или други интереси”.

Той отново припомни, че в изборите са навлезли нови бизнес или други местни партии, които ще се опитат да купят гласове и да “изкористят демокрацията”и обслужват конкретни “корпоративни интереси”. Според него не само преди вота, но и след него трябва ясно да се казва на гражданите кое е възможно да им бъде дадено и кое не. И даде пример с протестиращите в момента учители и социални работници, които притискат правителството с искания за повишение на заплатите. “Всеки трябва да си носи кръста, а не само да казва "дай". Длъжни сме да мислим за всички останали слоеве и да гарантираме, че няма да има срив в нито една система”, каза той.

Без копроматна война

Лидерът на социалистите обяви, че ще се противопоставят на ксенофобията, популизма, демагогията и крайния национализъм. По време на започващата официално след два дни предизборна кампания червените нямало да водят мръсна и компроматна война и да купуват избиратели. Ние сме нейни жертви, посочи Станишев. Той поиска от съпартийците си да акцентират на професионалните и политическите качества на кандидатите си за кметове в страната, на конкретните идеи за решаване на проблемите на хората по места. Защото било много важно да не се “приказват празни приказки”, а да се работи реално.

Червеният шеф призова хората си да работят за вътрешнопартийното единство и да се мобилизират максимално в изборната битка, а не да се отпуснат, както е станало на изборите за Европейски парламент през май т. г. “Вие можете, не сте извадени от нечии фокуснически ръкав и не обслужвате нечии интереси”, окуражи съпартийците си Станишев. И им каза, че изборите не приключват с последния изборен концерт и всеки един има да върши много работа и след вота.

По повод т. нар. двойни кандидати, “болест”, както я нарече Станишев, с която левицата не може да се справи на местни избори, социалистите във вторник записаха пореден успех. Ръководството на БСП подкрепи или издигна трима кандидати за морските градчета – Каварна (досегашният кмет Цонко Цонев), Бяла и Шабла. Така паралелните кандидатури на социалистите са редуцирани от 44 на 36.

Бриго Аспарухов: Не правете евтини кръчмарски сметки

Червеният кандидат-кмет за София Бриго Аспарухов обяви, че със 17-годишното управление на София са се натрупали “тежки, закърнели, почти неразрешими проблеми”. Обеща да работи за това градът да стане такъв, какъвто мечтаят да го видят жителите му.

По повод бъдещото управление на София Аспарухов поиска от съпартийците си да “престанат, ако имат такива помисли, да правят евтини кръчмарски сметки, защото сутрин, когато се изтрезнее, сметката се къса”. “Бъдете реалисти, сега трябва да отговорим на очакванията на хората”, допълни Аспарухов, който според социолозите засега се очертава като основен опонент на настоящия кмет Бойко Борисов заедно с десния кандидат Мартин Заимов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?