Под въпроса битка или “генерална репетиция” беше 48-ят Конгрес на социалистите

Станишев запази лидерството си, а соцръководството - предишния си облик

Председателят ще лекува рани и ще санира организации

Станишев очаквано бе преизбран начело на БСП, сн. БГНЕС

Очаквано с мнозинство от над 77% председателят на БСП Сергей Станишев запази поста си. Лидерската битка между него и Георги Първанов така и не се състоя заради отвода на бившия президент, който се отказа от състезание с разказ на притчи и препратки към славно социалистическо минало. Такава бе развръзката след втория ден на 48-ия Конгрес на БСП, приключил в неделя.

Въпреки несъстоялата се междуличностна надпревара, Станишев се зарече да лекува раните на социалистите, а проблемните организации да бъдат “санирани”. Според него, БСП трябва веднага да започне подготовка за изборите догодина.

 

Публичен защитник на братя Галеви и Шаренкова в ръководството

 

Освен предизвестения избор на председател, очаквано в широкото ръководство на социалистите – Националния съвет, влязоха всички стари лица, със “знакови” допълнения като Светлана Шаренкова и известния в Дупница като “посрещача на братя Галеви” - Иван Ибришимов.

 

Веднага след гласуването на новия Национален съвет, който трябва да излъчи и тяснопартийното ръководство – Изпълнителното бюро, стана ясно, че само 14 души от кандидатите за пленума на БСП са получили при гласуването в събота необходимите 50% + 1 от гласовете на делегатите на конгреса.

 

Общо трябваше да бъдат избрани 111 души. Останалите 70 ще седнат в пленума по право - по двама делегирани от териториалните структури на БСП и 8 представители на обединенията на младежите, жените, ветераните и институтите на партията. Пръв по вот е лидерът на лявото крило - Янаки Стоилов. Втори е Георги Първанов.

 

Членовете в по-голямата си част повтарят широкото ръководство, избрано от 47-я Конгрес. Новост се оказаха две лица, за които делегатите обясниха пред Mediapool, че са били разпределени в двата “списъка”, които акуратно си бяха съставили крилата на Станишев и Първанов.

 

По този начин с гласовете на приближените до бившия президент делегати в Националния съвет влезе издателят на левия вестник “Земя” и вестник “Русия днес” Светлана Шаренкова.

 

По неофициална информация тя възстановила членството си в партията преди месеци и името ѝ е било в "списъка" на кръга около Първанов.

 

Другото ново име, което шокира част от делегатите, се оказа известният в Дупница привърженик на братя Галеви Иван Ибришимов. Тъй като името е неособено известно, той се промъкнал незабелязано, подкрепен от хората на новата председателка на комисията, която трябва да следи нарушенията в партията – Мая Манолова.

 

Името на Ибришимов нашумя, след като се оказа един от инициаторите на подписка в подкрепа на братя Глаеви при първия им арест. Документът беше връчен на главния прокурор преди две години.

 

Към момента братя Галеви са обявени за общодържавно издирване, след като се укриха от правосъдието, след осъждането им.

 

В този състав на разширеното партийно ръководство влезе и Бриго Аспарухов, който сега подкрепял Станишев. В съвета е и Асен Димитров, сочен за автор на предизборния клип с брадвата и на предконгресното видео "Дуелът Първанов-Станишев".

 

Дублажи в списъците, “партийна аристокрация” и загадката Контролна комисия


Въпреки множеството декларации от името на Георги Първанов против създаването на партийна аристокрация с делегирано членство, от тази възможност се възползваха двама от най-близките му съратници – Румен Петков и Кирил Добрев.

 

Сред другите, които не посмяха да участват в таен вот за Националния съвет, са Евгени Узунов (Ловеч), Георги Гергов (Пловдив-област), Анна Янева (София), Светла Бъчварова (Хасково), Димитър Дъбов (Шумен), Атанас Мерджанов (Ямбол), Васил Калинов (Монтана).

 

Загадка за делегатите на конгреса остана и масовата подкрепа, на която се радваха народният представител Корнелия Нинова и председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов, нашумял преди време с ареста си. По неофициална информация имената им са фигурирали в списъците с фаворити и на Станишев, и на Първанов.

 

Загадка остана и оглавяването на Контролната комисия на БСП, която се занимава с вътрешнопартийните спорове и нарушения, от народния представител Мая Манолова. След преброяването се оказа, че тя получава повече гласове за ръководния пост, отколкото за място в комисията. 19 делегати повече бяха дали своя вот на досегашния председател на звеното Валентина Богданова, но въпреки това Манолова я изпревари.

 

Неясно остана и как така Станишев се обяви за подмладяване на партията, а в действителност се оказа, че в Националния съвет представителите на младежката организация на социалистите се броят на пръсти.

 

Саниране на организации, “Не на реваншизма” и други обещания

 

След като станаха ясни изборните резултати лидерът на БСП призова делегатите да не затъват в интриги, а да правят политика, защото хората очакват това от тях.

В заключителното си слово на 48-ия Конгрес на БСП той посочи, че страната е на кръстопът - или ще остане в прехода, или ще излезе към друг модел, който може да върне стимула на хората да останат в страната.

 

"Различията не сме ги изчистили, напрежението все още витае помежду ни, защото това, което се случи през последните месеци, нанесе рани, създаде разделителни линии. Това ще трябва да лекуваме. Трябва да забравим разменените и обиди, и обвинения, защото имаме отговорности, които са далеч над тях. Искам да кажа "не" на реваншизма, на реваншизма на "победителите" и на "победените", защото аз не виждам победители и победени. Ние сме членове на една партия. Това не означава, че нещата ще тръгнат от само себе си. Искам да ви уверя, че като председател на Националния съвет ще се постарая този дух на отговорност и консолидация да се прехвърли като работа и към Националния съвет", обяви червеният лидер.

 

Новоизбраният председател на БСП благодари на делегатите за тяхното отношение. "Чака ни много работа. В началото на Конгреса казах, че цяла България нас гледа. Оттук нататък ще ни гледа още по-внимателно. Нека се постараем това, което казваме, да го превърнем в реални позиции и действия, само тогава ще ни повярват", добави още Станишев и се зарече да “санира” проблемните партийни организации.

 

Неизясненият въпрос: Битка или генерална репетиция

 

Въпреки края на 48 Конгрес, отвода на Първанов с претенциите на бившия президент за неговия личен 4-ти февруари и соломоновска мъдрост, обаче делегатите обясниха, че така и не успяват да си отговорят на въпроса свърши ли битката между бившите президент и премиер или тепърва предстои.

 

От думите на държавния глава в събота не стана ясно дали той се отказва от БСП или просто прави крачка назад за момента. Според него, социалистите не са узрели за промяната, за която той говорел. От думите му обаче не стана ясно дали ще продължи да се надява на това, или ще се оттегли.

 

Според близки и до двата лагера делегати 48-ият Конгрес е бил само генерална репетиция за истинския сблъсък.

 

Големият въпрос, който стои пред партията е дали ще има още едно заседание на конгреса, след избора на председател на ПЕС на есен, или съдбата на партията и нейното ръководство ще се реши след изборите догодина.  

Споделяне

Още по темата

Още от България