Станишев заплаши НДСВ с предсрочни избори през май

Станишев заплаши НДСВ с предсрочни избори през май

С безпрецедентно остър тон премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заплаши НДСВ с предсрочни избори, защото клати и поставя под съмнение тройната коалиция.

БСП не се страхува от предсрочни парламентарни избори, те могат да се съчетаят с европейските, каза Станишев.  

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски коментира по този повод, че няма нужда от предсрочни избори и от остри изказвания.

В петък премиерът и лидер на БСП бе помолен от журналисти да коментира разнобоя между неговата партия, НДСВ и ДПС по закона за избор на евродепути. С гласовете на цялата опозиция, на всички присъстващи в залата депутати от НДСВ и огромния брой въздържали се от БСП, по-рано тази седмица бе приет текст, който отряза българските изселници в Турция (електорат на ДПС) от участие в изборите за Европарламент (ЕП).

“Дали има криза в управляващата коалиция би трябвало да отговори НДСВ или както ще се казва занапред. Защото една коалиция се гради на доверие, на коректност и лоялност. Ако няма доверие, няма смисъл от съществуването на една управляваща коалиция”, каза премиерът. Допълни, че при приемането на закона за избор на евродепутати той видял ново мнозинство в парламента - на ОДС, ДСБ, “Атака”, НДСВ и БНС, а ДПС не участваше в работата на парламента по този закон.

“Притеснявам се, че могат да се създадат условия, в това число и технически, които да затруднят ефективната организация и провеждането на изборите. За това носи отговорност новото мнозинство, което управлява в момента българския парламент”, каза още Станишев.

“БСП ще направи своя анализ на ситуацията и затова доколко трайни са тези тенденции в НДСВ, които очевидно преразглеждат своята политика към коалицията. Поне такива са знаците”, допълни Станишев.

Той напомни за вчерашната среща на вицепремиера Даниел Вълчев (НДСВ) със столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, като каза, че в нея няма нищо лошо, но “съвпаденията стават прекалено много”.

Накрая Станишев предупреди, че БСП не се страхува от предсрочни избори, които добре можели да се съчетаят с евроизборите, планирани за май.

Изявлението му е в рязък контраст с изразената само преди ден позиция, че казусът с клаузата от закона за евровота няма да разклати управлението, защото “нас ни обединява и програмата на правителството, и на мнозинството, подкрепяно от трите политически сили, както и амбицията за успешното ни интегриране във всички политики на ЕС”.

Симеон: Няма нужда от остри изказвания

Преди началото на заседанието на Националния съвет на НДСВ лидерът на партията Симеон Сакскобургготски обяви, че “би трябвало всички да се позамислим дали има смисъл пред Брюксел и в този момент да има предсрочни избори”.

“Бих казал, че понякога се развиват фантазии”, отбеляза той и уточни, че НДСВ няма да преосмисли политиката си в тройната коалиция.

“Няма нужда от остри изказвания, защото нещата са нормални”, каза Сакскобургготски. “Тройната коалиция, която не е за днес, утре и вдругиден, си доказа ползата. Трябва да се гледа на нещата по един спокоен, градивен и обективен начин”, допълни той в обичания си стил.

Според социологически проучвания, ако изборите са сега, НДСВ няма да събере 4%, за да влезе в парламента.

Докато течеше Националния съвет на НДСВ, лидерът на парламентарната група на левицата Михаил Миков настоя поведението на НДСВ да бъде коригирано в кратко време. Той изрази надежда това стане на заседанието на партията, което обаче не се случи поне по спорния текст за евроизборите.

Сакскобургготски защити отнетото право на изселниците в Турция да не участват на евроизборите. Това, според него, ще бъде много положително за ДПС, защото “отсега нататък няма да има злонамерени критики и намеци за това кой е гласувал и кой не и това ще бъде от полза за общественото спокойствие”.

И вицепремиерът Даниел Вълчев посочи, че тройната коалиция е добра за страната и не е изчерпила своя потенциал, макар да е трудна и за НДСВ, и за останалите партньори.

Той допълни, че никога не е имало коалиция, която да се основава върху избирателно законодателство, а срещата му с Борисов не била партийна, а обсъждали бюджета за образование на столицата.

Изборите са последното нещо, от което НДСВ може да се притеснява, тъй като е електорална партия и получава своята истинска политическа тежест по време на избори, коментира още Даниел Вълчев.

Освен това, допълни той, тази година ще има два пъти избори, а дали ще са два пъти или три пъти е технически въпрос.

Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев определи изказването на Станишев като прибързано, но уточни, че като финансист е за съчетаването на евроизборите и местните, защото “ще се спести народна пара”.

Другият зам.-председател на НДСВ Соломон Паси обяви, че целта е коалицията да си изкара мандат.

Според говорителя на НДСВ Станимир Илчев в изказването на Станишев е имало “голяма доза емоционалност” и адресатът в изказването му трябвало да е към левицата, тъй като доста червени депутати подкрепиха принципа за отседналост с това, че гласуваха “за” него или “въздържал се”.

Юнал Лютфи: Думите на Станишев не са случайни

Зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи коментира, че никога не са си страхували нито от предсрочни, нито от редовни избори.

“Не мога да тълкувам думите на Станишев, но съм убеден, че те не са казани случайно, каза Лютфи. Допълни, че предсрочните избори са друга тема, по която ще говори след понеделник.

Това е най-сериозният трус в управляващата коалиция през изтеклите година и половина съвместно управление. Наскоро НДСВ нападна БСП за самостоятелно взетото решение да увеличат пенсиите с 10%, което бе изтълкувано от хората на Симеон като предизборен ход в полза на червените.

Сега БСП явно е вбесена, че НДСВ може да се възползва от популярния ход с отрязването на гласовете от Турция.

“Не може нито една от политическите партии в коалицията да си позволи да търси свои частни интереси и евтини политически дивиденти за сметка на някой друг. Ние от социалистическата партия не се страхуваме, дори ако изборите за ЕП бъдат заедно с едни извънредни парламентарни избори. Това трябва да го чуят много добре нашите коалиционни партньори, особено тези, които никога не се били в опозиция”, каза Михаил Миков по адрес на НДСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?