Станишев защити изграждането на "Водното огледало“ в Кърджали

В отговор на управляващите по повод започналото разследване срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за изграждането на хидросъоражението "Водното огледало“ бившият премиер Сергей Станишев заяви, че "тезата и обвиненията, които се хвърлят в публичното пространство от управляващите и за съжаление припявани и от прокуратурата, са нищо друго освен политическо говорене и лъжи“. Станишев, който е и лидер на БСП, участва в изнесеното заседание на партийното ръководство в родопския град.

Той определи твърденията на прокурора Пламен Георгиев, че се е строяло на частен терен, като абсурдни. Станишев попита "чии интереси защитава той - на държавата или частния“.

Теренът бил държавна собственост, което се потвърждавало и от акт на областния управител още от 1997 г.

Според Станишев обществената поръчка за обекта била обявена за "тази стойност, за която е направена", но възникнали и допълнителни проблеми, какъвто бил мостът над река Арда, който бил пред срутване.

"Тезата, че нямало пречиствателна станция също е абсурдна. Това е река, ако човекът не знае. И на нея не се прави пречиствателна станция. Вие знаете колко колектора са се изливали в реката - близо 16. Всички те са изведени, запушени и във водното огледало сега нищо не се излива", посочи Станишев. Той припомни, че строителството на водното огледало е започнало още по времето на правителството на Иван Костов с много по-скромни мащаби и намерения. Сега обемът на свършената работа бил поне 4-5 пъти по-голям, отколкото през 2001 година и съответно строителните стойности - съвсем различни.

Сергей Станишев каза още, че в резултат на строителната работа са създадени терени, голяма част от тях публични, които при сегашни цени струват около 200 млн.лв. От тях държавата и общината могат да спечелят значителни средства и инвестиции.

"Никой няма съмнение в Кърджали, че този обект е необходим за града”, смята лидерът на БСП.

Споделяне

Още от България