Станишев: Здравната политика на кабинета е геноцид за общинските болници

Геноцид и целенасочена политика за унищожаване на общинските болници нарече действията на правителството и Министерството на здравеопазването (МЗ) лидерът на социалистите Сергей Станишев. Това стана след среща на социалистите с кметове на общини и ръководители на общински болници от отдалечените и рискови райони в рамките на консултациите на БСП по вота на недоверие. Станишев заяви, че БСП не е доволна от постигнатия частичен компромис за финансиране на общинските болници, защото отстъпките на правителството не са достатъчни.

Финансирането на общинските болници е намалено с 20 милиона лева - от 110 на 90 милиона лева, освен това не е изрично записано в бюджета на здравното министерство, където са насочени тези средства, че сумата е за общински болници, посочи соцлидерът.

Според него няма и ясна методика как и по какви критерии тези средства ще бъдат насочени към общинските болници, което по думите му създава условия за пълен произвол и преференциално третиране на едни болници и финансово задушаване на други от страна на здравното министерство.

Независимо от вота на недоверие, който БСП ще внесе, социалистите ще настояват кабинетът да направи списък на общински болници, които са в труднодостъпни, гранични и планински райони и се нуждаят от специална грижа от държавата.

БСП ще настоява и за свикване на съвместна комисия между Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините в страната, която да дискутира критериите и механизмите за финансиране на общинските болници, за да има яснота, предсказуемост и прозрачност за тази сфера, каза Станишев.

Станишев определи като цинизъм изказването на здравния министър Славчо Богоев, че един от проблемите на здравната реформа е нежеланието на общинските администрации да се ангажират с финансирането на болниците, тъй като по думите му има десетки примери за това, че когато държавата не им превежда пари за това, те се издържат от общините.

Още от България