Станишев зове Първанов за единна листа и помирение

АБВ поканени за разговор на пленума, който щеше да ги "самоизключва" от БСП

Сергей Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев рязко смени ултимативния тон спрямо Георги Първанов и размаха "маслинова клонка", призовавайки за единна листа на евроизборите, която е "възможна и е правилното действие". "Единни, ние побеждаваме на европейските избори. Тежка е всяка друга заблуда", заяви Станишев, който очевидно отсега се застрахова за загуба на евроизборите, която ще бъде приписана на Първанов и хората му от АБВ.

Лидерът на БСП направи специално обръщение пред медиите от централата на "Позитано"20 в четвъртък, два дни преди пленума на БСП, който трябваше да официализира "самоизключването" на Първанов и съмишлениците му заради решението им да се явят на евроизборите с паралелна листа.

Ръководството на БСП обяви, че социалистите от АБВ са се самоизключили от партията, след като отхвърлиха ултиматума да се откажат от алтернативната листа, определена по-рано от Станишев за "тежка политическа грешка". Първанов обвини "Позитано", че действа "мракобеснически" като "революционен трибунал".

Сега Станишев призовава "тежките думи" да бъдат забравени и задочно кани "разколниците" да отидат на пленума.

"Единни, ние побеждаваме на европейските избори. Тежка е всяка друга заблуда. Никой и нищо не може да бъде над БСП и над България. Днес искам да се обърна към тези, които започнаха всичко това - никой не може да бъде над БСП и над България. Заслужава си да загърбим и личните пристрастия и политическите различия. Не чух нито един аргумент, който да прави различията помежду ни непреодолими. Понякога разговорът е най-трудното нещо. И всеки, който смята себе си за отговорен политик го дължи на своите другари, но не чрез медиите, а на форумите на БСП. Мястото на този разговор е в партията, на предстоящия НС на БСП”, обясни Станишев.

Очевидно само той не е чул аргументите на бившия президент и лидер на БСП, които правят различията "непреодолими". След като ги обявиха за "разколници" и ги заплашиха с изключване от БСП, Първанов заяви, че партията трябва да бъде напусната от ръководството ѝ, което изневерява на нейните ценности. "Сега е добър момент партията да се обнови. Ние сме свалили доверието от ръководството на БСП", заяви Първанов преди десетина дни, давайки ясно да се разбере какво е условието за помирение.

В обръщението си, направено в четвъртък, Станишев по никакъв начин не загатва, че е готов на такъв разговор. Той отново оборва твърденията на Първанов, че гласовете на АБВ с БСП ще се броят заедно в ПЕС и затова листата на АБВ не е заплаха за социалистите.

Формирането на листа извън тази на БСП и на Коалиция за България, не може да доведе до разширяване нито на БСП, нито в Европейския парламент, каза Станишев, който през последните дни неколкократно окачестви позицията на Първанов, Румен Петков и останалите от АБВ за "шизофренна".

Сега обаче той изостави нападателния тон и говори като самото смирение.

"Последните дни бяха трудни за БСП и за всеки социалист. Казаха се тежки думи. Партията е настръхнала от емоция. Всички разбират значението на единството и тежестта на всеки един глас за общия успех, за тази национална кауза, с която е натоварена БСП”, посочи Станишев.

"Всеки социалист се пита - защо ни трябва това сега. Всички разбират значението на единството и тежестта на всеки един глас. Огромното мнозинство осъзнават, че формирането на европейска листа извън тази на Коалиция за България, не може да доведе до разширяване на БСП. Тя обслужва само нашия политически опонент, който злорадства", допълни той.

Предпоставяйки, че интересите на БСП и на всички българи съвпадат, Станишев продължи:
"В България витае страхът, който се изразява в един въпрос: "Ами ако ГЕРБ се върнат, какво ще се случи?” Именно това натоварва европейските избори и с национална кауза – защитата на свободата, демокрацията, социалната държава, нормалността".

"През май 2013 г., Коалиция за България спечелихме не малко доверие на българските граждани не само от членове и симпатизанти на левицата, но и от много други хора. Водещ беше националният ангажимент да не допуснем да се върне ГЕРБ във властта и да повтори всички тези безобразия, които цялата ни страна се измори. Само така можем да възстановим държавността, социалната справедливост, спазването на правилата, нормалния диалог и икономическото развитие. Този ангажимент на БСП е изпълнен в най-добрия случай частично. Тази отговорност на БСП много ясно се осъзнава и отстоява”, добави Станишев, тотално пренебрегвайки огромното обществено недоверие към управляващите.

"Намираме се в навечерието на изборите за Европейски парламент и на най-големия форум на БСП, където трябва да бъде начертана политиката на БСП на европейско и национално ниво, така и пътя за спечелване на изборите", каза той по повод предстоящия конгрес на БСП на 8 февруари.

Той посочи, че европейските избори са важни и защото европейските социалисти имат амбицията да обърнат посоката на развитие на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?