Станишевата "криза" с боклука ще бъде обжалвана в съда

Станишевата "криза" с боклука ще бъде обжалвана в съда

Кметът на София Бойко Борисов да обжалва пред съда министерското постановление за обявяване на криза с боклука в града, реши в понеделник Столичният общински съвет (СОС) на своя извънредна своя сесия. БСП отказаха да участват в гласуването с мотива, че останалите групи използват темата за политически цели.

Въпреки, че правителственият кризисен щаб отново вкара в бизнеса бившия концесионер на столичната чистота "Новера", червените заявиха, че продължават да са против тази фирма да събира и извозва сметта.

Освен да обжалва решението на МС, СОС отправи искане към държавните институции да изплатят дължимата от тях такса "смет”.

Съветниците потвърдиха още веднъж решението си за прекратяването на концесията с "Новера" и задължиха кмета да приеме всяка финансова помощ, която правителството отпусне за справяне с екологичните проблеми. Според тях парите трябва да се харчат "целево" заедно с областния управител Тодор Модев (БСП), който в момента е шеф на Националния кризисния щаб (НКЩ).

И БСП не искат "Новера", но тя била неизбежна

Повечето политически групи в СОС, без БСП, смятат, че правителството незаконно иззема правомощия от местното самоуправление на София, за да решава предизборни въпроси.

Дори и социалистите в градския парламент не защитиха изцяло правителството. Председателят на групата Жельо Бойчев заяви, че не е уместно да се вземат решения без участието на представители на местната власт, както се случи при този казус.

По думите на Бойчев още при първите му разговори с Модев след сформирането на Националния кризисен щаб е помолил да не се стига до използването на "Новера".

ГЕРБ, ДСБ и СДС призоваха, ако Модев не желае да участва в "политическите игри" на Сергей Станишев, да напусне поста си на председател на кризисния щаб. Модев присъстваше на цялото заседание на СОС, но така и не коментира този въпрос.

На отделна среща със съпартиеца си Модев червените съветници са подкрепили действията на НКЩ, но са поискали да се избягва дублирането между държавните и общинските чистачи, да се приключи в максимално бързо ангажиментът на "Новера" и да бъде отделено нужното внимание на крайните райони и малките улици.

В същото време те обвиняват Столична община за "сегашната кризисна ситуация" и единственият начин за излизане от нея "се оказва използването на ресурсите на фирма "Новера"". БСП призова Борисов да се откаже от гродостта и амбициите си и да приеме помощта на държавата.

"За да можем да работим заедно, трябва да се се махне думата кризисен и да се създаде оперативен щаб, в който да управляваме аз и областният управител, а държавата да купи съдовете за смет, за да няма никоя фирма възможност да ни рекетира", каза кметът Борисов и добави: "В противен случай на война като на война. Вие правите щабове, ние - партизански отряди."

Криза с депото в Суходол за изборите?

"Четвъртък беше тежък и гаден ден за българското правителство. Тогава бяха взети две незаконни решения – сделката за ИПК "Родина" и за кризата с боклука", коментира шефът на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов (ГЕРБ).

По думите му СОС има право да обжалва решението на МС по няколко пункта. Според общинарите има разминаване в предварително определения обхват на територията, за която е обявена кризата.

Тя се отнася едновременно за София – област и Столична община, които са различни административни единици. Кирилов припомни и липсата на доклад от Съвета по сигурността към МС за обявяването на кризата, което е задължително.

"НКЩ е щаб за създаването на криза, след която да дойдат да ти помагат да я решиш. След като премиерът се снима зад камион на "Новера", няма какво повече да се коментира", заяви от своя страна кметът Бойко Борисов.

Председателят на градския парламент Андрей Иванов освен това се усъмни, че правителството се опитва да създаде криза с депото в Суходол точно по време на парламентарните избори.

Петте фирми, наети от кризисния щаб да извозват сметта, не минават през сепариращата машина на сметището. Така там се депонира значително количество смет в по-голям обем от тази, която излиза от сепариращата машина. Общинските съветници на ГЕРБ заявиха още, че има информация как някои от фирмите носят към депото смет и от други градове около София. Фирмата на община Своге "Искър 2000" също бе наета от правителството да чисти града.

"Може да се каже, че тази обявена криза наистина ще вкара града в криза", каза Андрей Иванов в отговор на въпрос на Mediapool.

Областният управител Модев засили тези подозрения като заяви, че депото в Суходол ще изчерпи обема си "до 2-3 месеца". От екокомисията в градския парламент обаче заявиха, че ако сметището се използва както трябва, там има място за депониране на боклук до края на 2010 г.

Според кмета София трябва да се чисти с повече пари, но това ще решават общинските съветници. По думите му общината просто няма желание да плаща повече на стария концесионер.

""Новера" заведе дело за 40 млн. лв., не излезе да чисти седем дни, защото нямала възможност да плаща заплати и горива и, в същото време, се оказа, че са стояли в камионите и са чакали в бойна готовност да излязат по разпореждане на щаба", заяви Борисов и попита кой и как плати на тази фирма, за да бъде в готовност.

Кметът атакува правителството и заради главния секретар на кризисния щаб и шеф на софийската екоинспекция Славка Петрова. По думите му тя е била махната вече веднъж от Столичния инспекторат заради подозрения за нерегламентирани връзки с "Новера".

"Поне си изчистете държавната част от Борисовата градина и парк "Витоша", а след това идвайте да помагате за нашите паркове и градини", каза кметът, обръщайки се към областния управител.

Моето желание като председател на НКЩ е да се осигури съвместна дейност с общината, каза пред съветниците Тодор Модев. "Ако приемем, че градът е чист, нека го направим по-чист", посочи той.

И деца ще направят

Извън политическия дебат, голяма част от общинарите използваха присъствието на Модев, за да вземат на подбив правителственото решение. "Първо влязоха в градинките, после ще влязат по домовете. Там, където няма деца, сигурно и деца ще направят", коментира кметът на София Бойко Борисов.

"НКЩ е национален предизборен щаб. След като направиха "Суходол" обект от национално значение, сега ще ни карат печати към туристическите си книжки ли да си вземаме от там?", каза от своя страна общинският съветник от СДС Владимир Кисьов.

"Станишев в един клип кара трамвай. В следващия сигурно ще се появи с камион на "Волф". Само да си извади книжка категория "Б"", заяви съветникът от СДС Борислав Бориславов.

Тодор Модев също се включи в "лафовете". На обвиненията, че правителството е тръгнало да "трескаво да харчи пари предизборно", той успокои хората, че "ще бъде едно спокойно харчене на пари".

Правителството още не е обявило колко ще струва акцията на данъкоплатците и как ще бъдат разпределени парите между петте "мобилизирани" фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от България