Станишевите политически назначения на дипломати са отменени

Правителството е спряло част от дипломатическите назначения на кабинета "Станишев", направени в последните дни на мандата му, съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов.

С постове зад граница ще се разминат бившият евродепутат от БСП Атанас Папаризов, определен за консул на България в Ню Йорк и съветникът на премиера Станишев по международните отношения Боян Чуков, който трябваше да замине посланик в Скопие.

Ексдепутатът от НДСВ Мария Ангелиева няма да може да работи в услуга на българската диаспора в Лос Анджелис, а колегата ѝ Теодора Дренска няма да замине на работа в консулството в Дъблин. Бившият депутат от ДПС Иван Палчев пък няма да бъде консул в Новосибирск.

Още в началото на юли бъдещият премиер Бойко Борисов поиска Станишев да спре назначенията и предупреди, че ако това не стане, ще ги анулира. След това външният министър Румяна Желева съобщи, че новите назначения ще бъдат преразгледани, но индивидуално.

Горанов обясни, че от всички дипломатически назначения в последните дни на миналото правителство, са спрени само политическите.

Назначенията на бившия зам.- министър на външните работи от квотата на ДПС - Радион Попов за посланик в Саудитска Арабия, на Любомир Тодоров в Япония, на Красимир Тулечки в Косово няма да бъдат ревизирани.

Правителството обаче вече направи друго политическо назначение – това на бившия председател на ДАНС Петко Сертов за консул в Солун. Той бе назначен на мястото на Панталей Спасов, дипломат от кариерата.

Определеният от кабинета "Станишев" за консул в Милано Милен Люцканов пък влезе в екипа на новия министър Румяна Желева, като неин заместник.

Споделяне

Още по темата

Още от България