Станков и Борисов не се разбраха за спецзакон срещу мафията

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов не успя да убеди правосъдния министър Антон Станков, че е необходим специален закон за борба с организираната престъпност.

Министърът научи от медиите за лансираните пред Симеон идеи на Борисов, главния прокурор Никола Филчев и следовател №1 Ангел Александров и в понеделник, също пред медиите, заяви, че не ги одобрява.

Той изтъкна, че мерките са били представени само на премиера, но не и на Министерския съвет. В резултат на това ген. Борисов поиска среща със Станков и във вторник му предостави мерките и законодателните идеи на МВР. Междувременно във Варна главният прокурор коментира язвително неодобрението на министъра като препоръча на политиците да четат повече и да се вслушат в съвета на професионалистите, имайки предвид себе си, Борисов и Александров.

Преди две седмици Филчев и Борисов поискаха подслушване и следене до 72 часа да става без санкция на съда, само с разрешение на вътрешния министър, когато става дума за тероризъм и организирана престъпност. Тяхна е и идеята мафиотите да бъдат изправяни пред военен съд.

Станков обеща да подкрепи само част от мерките на МВР

След срещата с главния секретар Станков заяви, че ще подкрепи само част от мерките на МВР, след като бъдат разгледани от експерти в правосъдното министерство.

Той отново изтъкна, че не е необходимо приемането на специален закон за борба с организираната престъпност, но би подкрепил създаване на нови текстове в обособени глави в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Според министъра не от значение дали мерките за борба с организираната престъпност ще са в отделен закон. Според него това е само техническа страна на въпроса, но ако текстовете са в самите НК и НПК ще има по-добра координация.

Ген. Борисов обаче възрази, че специални закони за борба с организираната престъпност има в редица европейски страни.

Аз не виждам защо трябва да убеждавам министър Станков след като в толкова много държави - и Канада, и др. имат такива закони. Те не са в никакъв случай нито по-слаби юристи от българските, нито техните полицейски служби са по-малко слаби, за да изискат толкова специализирани закони за улесняване на тяхната дейност, посочи Борисов.

"Арестите са пълни със задържани за поръчкови убийства, но няма как да ги задържим заради меките закони", оплака се генералът, който е автор и на идеята всеки задържан с взрив или гранатомет да лежи в ареста докато си чуе присъдата.

"Трябва да се въведе точна дефиниция за домашен арест, който да се извършва за бременни, за болни от рак например, а не за престъпници, които ги е страх от килията. Харчим огромен ресурс за патрули за домашен арест", допълни Борисов.

Той специално подчерта, че МВР не търси конфронтация. "Не бива всичко, което предлагаме да минава през призмата на политизиране", каза Борисов и обвини медиите пак, че са го скарали с министъра.

Правосъдният министър допусна все пак, че може да се помисли и за създаване на отделна глава за тероризма. Той обаче подчерта, че в момента няма единна дефиниция за тероризъм, нито в страната, нито ООН е дала такова определение.

Станков обяви, че до края на септември - крайният срок, даден от премиера Симеон Сакскобургготски, министерството на правосъдието ще излезе с конкретни мерки, свързани с промяна в законите, за да се осигури ефективна борба с престъпността.

Още след срещата с генерала Станков обеща да подкрепи предложението на МВР за увеличаване на наказанието за незаконно притежаване на оръжие в особено големи размери, тъй като по този начин ще се избегне налагането на условни присъди. Ген. Борисов изтъкна, че съдебната практика е твърде противоречива в тълкуването на понятието "големи размери". Борисов посочи, че досега има само условни присъди за притежаване на оръжейни арсенали - автомати със заглушители и гранатомети. "Кое е голямо тогава - танк, балистична ракети?, запита Борисов.

Военен съдия подкрепи Борисов

На срещата с правосъдния министър главният секретар имаше и подкрепа - в нея участва председателят на Военно-апелативния съд ген. Веселин Пенгезов.

Още вчера министър Станков се обяви срещу идеята военни прокурори и съдии да разследват за организирана престъпност.

Пенгезов декларира, че военните съдилища имат допълнителен потенциал да поемат за разглеждане дела за извършени от цивилни лица престъпления, които представляват терористична или организирана престъпна дейност.

Той посочи, че има и кадрови ресурс за тези дела - имало 100 души военни следователи и прокурори, както и 36 военни съдии. Той обаче посочи, че трябва в закон да се регламентира кои престъпления да се гледат от военния съд, а не това да се определя от полицай или прокурор.

Според Станков добра би била идеята да има специален съд, който да поеме тези престъпления, тъй като така само един съд ще се занимава с този род престъпления и това ще доведе до сходни решения. Като аргумент той припомни, че до момента е налице противоречива практика на отделни съдилища по един и същи казус.

Главният секретар Бойко Борисов се съгласи с предложението на министър Станков за външноведомствен контрол над подслушването, който да се осъществява от парламентарна комисия от трима депутати - един от управляващото мнозинство и двама - от опозицията. Той отново подчерта, че в момента липсва добро законодателна основа за борба с организираната престъпност и припомни, че именно с този извод започва доклада на евроексперта Байрън Дейвис.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: