Станков не приема протеста на прокуратурата и следствието срещу новия НПК

Прокуратурата и следствието протестират заради изпратения от правителството в Брюксел проект на нов Наказателно - процесуален кодекс (НПК), за чието изработване двете институции не били уведомени.

Протестното писмо е адресирано до вицепремиера Пламен Панайотов, министъра на правосъдието Антон Станков и до Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от Националната следствена служба в четвъртък.

Не сме изпращали готов проект, защото още го няма. Потърсихме мнението на европейски експерти за част от текстовете, които касаят пряко конкретни бележки на ЕС, опровергаха обаче от министерството на правосъдието.

Във връзка с настояването на ЕС за реформа в съдебната система и по-специално в досъдебната фаза, правителството се ангажира през май да внесе в парламента проект на нов НПК, който да бъде гласуван от следващото Народно събрание. Министърът на правосъдието Антон Станков заяви по време на семинар миналата седмица, че когато на 15 май документът бъде внесен в парламента, ще започне обсъждането с обществените и гилдийните организации.

През декември м.г. главният прокурор и директорът на НСлС подписаха декларация с министър Станков, с която на практика одобриха философията на приетата от кабинета концепция за реформа в наказателното правораздаване.

В сегашното си протестно писмо прокуратурата и следствието твърдят, че техните предложения за новия НПК са игнорирани и там са залегнали “вече предлагани в други законопроекти и отхвърлени модели, виждания и постановки”. Според двете институции, които смятат, че досегашните им правомощия и функции ще бъдат ограничени, правосъдното министерство не е спазило духа на декларацията от декември м.г. и поетите в нея ангажименти.

Освен това те не били уведомени за вече изработения проект.

НСлС изразява своето несъгласие с работата по законопроекта на нов НПК и нежеланието си, чрез формално включените в работната група следователи, да се декларира пред обществото участието на съдебната власт в изготвянето на този толкова важен нормативен акт, се посочва в писмото.

Очаква се с новия НПК, работен под натиск от Брюксел, следствието да бъде разделено между МВР и прокуратурата, да бъдат въведени срокове за разследванията, както и санкции за просрочването им. Предвиждат се и мерки за свеждане до минимум на връщаните за доразследване дела. Всичко това, според правосъдния министър, ще доведе до ефективност и бързина на разследването.

За разлика от следствието, което ще бъде почти закрито с новия НПК, към момента не е ясно къде прокуратурата се чувства най-ощетена, макар че обикновено страховете са от отнемане на функции.

Протестът на ВКП и НСлС е подкрепен от Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите. В писмата се настоява с новия проект на НПК да бъдат запознати  ВСС и двете неправителствени организации.

Работата по изготвянето на законопроекта за нов Наказателно-процесуален кодекс върви с ускорени темпове и той ще бъде готов до 15 май т.г., съобщиха от министерството на правосъдието.

От ведомството на Станков напомнят, че законодателната инициатива се упражнява от изпълнителната власт или от парламента и участието на представители на следствието в работната група за новия НПК е израз на волята на министерството да извърши необходимата модернизация на българската съдебна система с участието на самата система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?