Станков очаква гражданският иск срещу медиците ни да бъде отхвърлен

Гражданският иск срещу медиците ни, подсъдими по СПИН делото в Либия, следва да бъде отхвърлен, защото има данни, че те са невинни в събраните досега доказателства по делото. Това заяви днес правосъдният министър Антон Станков.

На заседанието на 8 септември в Бенгази адвокатът по гражданския иск срещу българите поиска обезщетение от 15 милиона либийски динара, което е около 11,4 милиона евро, за всяко едно от 426-те заразени със СПИН деца.

Размерът на иска не означава, че той ще бъде уважен, един иск се преценява първо по допустимост, после по основание, а след това се преценява размера му, който трябва да бъде съобразно настъпилите вреди, обясни днес Станков.

На същото заседание в понеделник прокурорите по делото поискаха в пледоариите си пред Наказателния съд смъртни присъди за шестимата български медици. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, и д-р Здравко Георгиев са подсъдими в Либия по обвинение в умишлeно заразяване със СПИН на 393 деца в болницата в Бенгази през 1998 г.

Според правосъдния министър в процеса срещу българските медици в Либия няма политически елемент. За мен процесът излезе от политическа орбита, когато отпадна обвинението, че е имало заговор срещу либийската държава от шестима българи, каза още Станков.

Още от България