Станков предлага нова експертиза по СПИН-делото в Либия

Защитата на българските медици да поиска нова експертиза по СПИН-делото в Либия, е една от препоръките, които се обсъждат във връзка с развитието на процеса и последния, неблагоприятен за нашите медици доклад.

Правосъдният министър Антон Станков и външният министър Соломон Паси бяха извикани от президента Георги Първанов на разговор преди утрешното заседание на междуведомствената комисия по делото в Либия. На нея ще бъде обсъден докладът на петимата либийски лекари.

Станков съобщи, че е представил на президента препоръките, които комисията ще обсъди и ще предложи на медиците и техните адвокати Осман Бизанти и Пламен Ялнъзов. Той каза, че в тях се акцентира върху това да бъдат поискани нови доказателства.

Нашето мнение, е че би било добре да бъде изготвена нова експертиза от Световната здравна организация, каза Станков. Той обаче посочи, че е важно дали либийският съд би приел това, както и дали подсъдимите ще се съгласят.

На срещата при президента е била изразена увереност, че защитата на обвинените българи ще извърши необходимото, включително на основата на допълнителна експертна оценка, за да докаже по категоричен начин невинността на българските медици, заявиха и от прессекретариата на държавния глава.

Според директора на Националната СПИН-лаборатория д-р Данаил Бешков ще са нужни от 1 до 3 месеца, за да се изготви нова международна експертиза, която да установи дали заразяването със СПИН е било умишлено.

Министър посочи, че докладът на либийските лекари по делото за епидемията от СПИН не е експертиза. Това е научен доклад, който ще бъде ценен като писмено доказателство и вероятно хората, които са го изготвили, ще свидетелстват пред съда, каза министър Станков преди началото на срещата.

Министър Станков каза още, че като юрист той преценява доклада на петимата либийски лекари като поредно доказателство по делото.

"В доклада на либийските експерти няма заключение. В него се казва, че има умишлено деяние при преноса на инфекция към децата, които са били заразени с вируса на СПИН. Долавям двойственост и липса на категоричност, обяснима, когато нищо ново не е направено", заяви д-р Бешков пред РФИ. Това е един доклад на отрицанието, който не се базира на медицински доказателства и медицински факти, посочи д-р Бешков.

Д-р Бешков изрази съгласие с лансираната теза на британския експерт Джордж Жофе, че този доклад е по-скоро с цел да се успокои общественото мнение в Либия и че е възможно нашите медици да получат смъртна присъда, но после да бъдат помилвани.

По делото има и много други доказателства, които говорят за невинността на подсъдимите, добави днес Станков.

Експертизата, направена от професорите Люк Монтание и Виторио Колици заключи, че епидемията е резултат от вътреболничната инфекция, което оневинява медиците ни. Либийските лекари изключват това, което автоматично води до извод, че нашите могат да бъдат осъдени за умишлено заразяване на близо 400 деца в Бенгази.

А далече преди Монтание и Колици да бъдат призовани да изготвят доклад, още преди задържането на нашите медици - през 1997 г. и в началото на 1998 г. Либия сама е търсила помощ по този случай. Два последователни екипа на Световната здравна организация са били в болницата и посочват като причина за възникналите случаи на заразявания със СПИН именно вътреболничния механизъм на предаване на вируса от едно заразено дете на друго заразено дете.

На въпрос дали до момента са допуснати грешки в защитата, Станков заяви, че адвокатите са работили професионално и не може да се говори за грешки. Адекватната оценка, според него, ще може да бъде дадена едва след произнасяне на присъдите.

Като представители на българското правителство Станков и Паси заявиха, че вярват в обективността на либийския съд. На срещата е било изразено очакване, че на всеки следващ етап ще бъдат осигурени необходимите условия за обективно изясняване на истината и за защита на правата на нашите сънародници, в рамките на един безпристрастен и прозрачен съдебен процес, заявиха и от прессекретариата на президента.
Министър Паси каза, че фондация "Кадафи" е потвърдила ангажираността като наблюдател по делото. Пред комисията утре външният министър Соломон Паси ще докладва и за посещението си в Либия и за срещата с Моамар Кадафи.

От президентството съобщиха, че на срещата са били набелязани конкретни мерки и е била потвърдена решимостта на българските държавни институции да продължат усилията си за благоприятен изход от процеса. Във връзка с това е била изтъкната необходимостта от активизиране на контактите с либийската страна, както и от цялостно подобряване на сътрудничеството с арабския свят във всички области.

Важно е да има единодействие на държавните институции по този случай, подчерта външният министър Соломон Паси след разговора с президента. Пред това той и Станков са се срещнали и с премиера Симеон Сакскобургготски, който вече е получил превода на доклада на либийските лекари.

Проблемът с българските медици в Либия е много тежка тема и изисква съсредоточени усилия отвсякъде, коментира по-рано днес премиерът Симеон Сакскобургготски. По думите, му след огласяването на последния доклад на либийските лекари по случая, българските институции работят в същия ритъм и може би още по-интензивно, и ще се постигне резултат.

"Полагат се много усилия, много пъти без показност. Работи се. Точка.", заяви премиерът, запитан налага ли се посещение на високо ниво в Либия. Сакскобургготски допълни, че министърът на външните работи Соломон Паси е бил там няколко пъти.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?