Станков прехвърли на прокуратурата гафа с медийното "хулиганство"

"Хулиганстващи медии няма.Това, че канцеларията на кабинета е сезирала прокуратурата, не определя действията на прокурора за вида на делото, което ще образува и по какъв вид кодекс". Това заяви днес министърът на правосъдието Антон Станков по радио "Свободна Европа".

Мисля, че това не е вярната юридическа постановка за разследване и търсене на истината по въпроса за двойното гражданство на премиера Симеон Сакскобургготски, коментира министърът на правосъдието и така прехвърли вината за скандала върху прокуратурата.

Зам.районният прокурор на София Петър Чалъмов, който образува досъдебното производство срещу неизвестен хулиган, се позовава на Постановление 2 от 29.06.1974 г. на Пленума на Върховния съд на НРБ. Според документа от времето на тоталитарния разцвет хулиганските действия "могат да създадат тревожна обстановка или смут в обществото чрез умишлена дезинформация по важни въпроси на държавния и обществения живот, каквито са легитимността и конституционносъобразността на Министерския съвет и неговия председател.

По повод постановлението на Софийската районна прокуратура лидерът на ДПС Ахмед Доган каза пред журналисти, че винаги е бил наясно за ролята на медиите и е убеден, че който е тръгнал срещу тях, е губел. В отговор на въпрос той отговори: "В случая не виждам начало на война с медиите, може би има по-скоро едно недоразумение".

Днес Асоциацията на българските радио и тв оператори (АБРО), в която членуват над 160 радиа и телевизии, протестира срещу квалифицирането като хулиганство на основната функция на медиите - да информира обществото, както и осветляването на актуални въпроси и даването на гласност на изявления по обществено значими теми.

В специална декларация АБРО настоява т.нар. досъдебно производство срещу български медии да бъде незабавно прекратено, тъй като последствията от него могат да бъдат много опасни както за свободата на словото, така и за международния престиж на страната ни.

Само в тоталитарна държава медиите биват подсъдни за хулиганство, когато вършат всекидневната си работа, се казва в декларацията. АБРО припомня, че именно по време на тоталитарния режим - през 1974 година, е издадено постановлението, което квалифицира като хулиганство задаването на въпрос, неудобен за управляващите.

Надяваме се, че след промените през 1989 г. управляващите никога повече няма да общуват с медиите с инструментариума на тоталитарните режими, се казва още в декларацията.

Никое търсене на информация не може да бъде квалифицирано като хулиганство, смята и Александър Кашъмов, адвокат по програма "Достъп до информация". Възможно е това дело да е започнато във връзка с политически игри, но със сигурност няма нищо общо с правото, зави той.

Делото за хулиганството е при нас и е разпределено в криминално направление, съобщи днес директорът на СДВР ген. Румен Стоянов. Дознателят щял да започне работа веднага след като получи преписката от прокуратурата.

Споделяне

Още от България