Станков: Трябва да се прецени кой да внесе питане до КС за съдебната власт

Внимателно трябва да се прецени кой субект ще трябва да направи питането до Конституционния съд възможни ли са структурни промени в съдебната власт, направени от този парламент. Това каза пред журналисти днес преди заседанието на кабинета министърът на правосъдието Антон Станков. Трябва да се прецени дали това да е Министерският съвет или група народни представители, каза той.

Самото питане трябва да е много внимателно подготвено, за да е ясно в каква посока да се търси подкрепа на КС по реализацията на желаните промени, добиви министърът.

Работим по този въпрос, но все още не сме готови, каза Антон Станков.

Според решение на КС отпреди две години само Велико Народно събрание може да гласува структурни промени в съдебната власт.

Проблемът с извеждане на прокуратурата и следствието от съдебната власт стана актуален в последните седмици, след като Демократи за силна България (ДСБ) започнаха консултации по тази тема, а американският посланик Джеймс Пардю отправи остри критики за неефективността на правораздаването в борбата с организираната престъпност. Успешната съдебна реформа, най-вече в областта на досъдебното производство, е и основно изискване на ЕС.

Според министър Станков, въпросът е не толкова КС да промени позицията си, защото той трябва да влезе в противоречие с едно тълкувателно решение относно структурата на съдебната власт, а да прецизира тази позиция и да посочи възможни ли са такива промени, добива още министърът на правосъдието.

Това питане е важно с оглед промените в НПК, защото структурата на досъдебната фаза трябва да намери своята конституционна основа, уточни Станков.

Решенията на КС могат да бъдат преразглеждани, заяви в четвъртък зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев пред Би Ти Ви. Според него обаче, не е необходимо управляващите да отправят ново питане до съда, защото в рамките на това Народно събрание не може да се постигне резултат.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?