Станков внася след Нова година във ВСС подписката срещу Филчев

На последното за тази година заседание на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието Антон Станков съобщи, че ще внесе подписката срещу главния прокурор Никола Филчев при следващото събиране на магистратите. Това ще стане след Нова година.

Над 40 депутати депозираха при министъра на правосъдието подписка до ВСС с искане съветът да отстрани главния прокурор Никола Филчев от заеманата длъжност. Днес Станков заяви, че е получил подписката вчера. Преди два дни министърът на правосъдието не се ангажира с мнение ще внесе ли за обсъждане във ВСС предложението на депутатите.

Също догодина съдебният съвет ще обсъжда и друга депутатска подписка - отново с настояване за прокурорска оставка, но този път на Спартак Дочев, заради обидните му квалификации срещу известния американски лобист Брус Джаксън. Тази подписка отлежава при правосъдния министър от 3 седмици и до момента Станков не я внасял на заседание на ВСС. Преди два дни той заяви, че първо трябва да прецени дали това е лично мнение на Дочев или в качеството му на прокурор, преди да го внесе пред магистратите.

ВСС засекрети част от днешното си заседание.

Без достъп на журналисти, главният прокурор Никола филчев е докладвал за сигнали за корупция сред магистрати. Заседанията на съвета вече са открити и по закон могат да бъдат закрити за медиите само при разглеждане на дисциплинарни казуси и на имунитета на представители на съдебната власт.

Журналистите не получиха достъп и до точката от днешното заседание, свързана с гласуването на годишни премии за допълнително материално стимулиране на служителите на съдебната система.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?