Станков защити съдия от нападките на Филчев

Министърът на правосъдието Антон Станков определи като "адекватно" искането на съдията от Софийски градски съд Спас Иванчев да бъдат проверени обстоятелствата, при които той е взел решението за освобождаване от ареста на тримата обвиняеми по делото "Бета"- Червен бряг.

Иванчев протестира срещу твърденията на висши прокурори, че е взел пари, за да постанови освобождаване на Руслан Иванов, Людмил Георгиев и Николай Кратунов, арестувани за по делото за незаконен износ на оръжие за Судан.

Вчера съдията настоя Висшият съдебен съвет да назначи комисия, която да провери обвиненията срещу него и в случай, че те са неоснователни, лицата, които са ги разпространили, да понесат отговорност.

Министър Станков, който формално председателства Висшия съдебен съвет коментира случая така: "Първо искам да кажа, че съм работил дълги години със Спас Иванчев в Софийски градски съд и намирам за съвсем адекватно, удачно искането му за проверка. Не можем да живеем с постоянни съмнения дали съдебната система работи добре. Там, където тя не работи добре, тя трябва да се чисти. Така че една такава проверка би било добре да бъде направена. Убеден съм, че нейният резултат ще е отрицателен."

Повод за искането на съдия Иванчев е привикването на тримата обвиняеми в кабинета на главния прокурор Никола Филчев след освобождаването им от ареста. Тогава, според информация на БНР, Филчев запитал един от тях колко са платили, за да ги пуснат. Юристи коментираха случая като злоупотреба с власт от страна на Филчев.

Иванчев иска ВСС да проверят не само отправените към него обвинения, но и дали обвиняемите са викани в кабинет на четвъртия етаж в Съдебната палата, без да назовава чий е той. Според него това обстоятелство е достойно за съжаление, но би могла да се намери и "друга правна интерпретация"

Междувременно Софийският апелативен съд потвърди решението на съдия Иванчев за освобождаването на тримата от ареста. Мотивът и на втория съд бе, че не може по едно дело да се налага втора мярка за неотклонение на обвиняемите. В случая тримата вече имаха наложена мярка "парична гаранция", а прокуратурата искаше да им се наложи и "задържане под стража". Затова и Иванчев заяви пред медиите, че прокуратурата незаконно ги е задържала.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?