Станцията на метрото в кв."Хладилника" се пуска през август

Очаква се около 20 000 души да я ползват

Новата станция на метрото "Витоша" в столичния квартал "Хладилника" се очаква да бъде пусната през август. Рязането на лентата е планирано за 31 юли. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането на обекта, извършена във вторник.

Строителството на отсечката от 1.3 км и новата станция се извършва в срок. Вече 99% от дейностите са приключили, отчете Фандъкова.

Новата станция е с 6 входа и изхода, като на четири от тях има асансьори с пълна достъпност за трудно придвижващите се и майките с колички. Изграждането на обекта струва около 40 млн. лв.

Очаква се след пускането на станцията около 20 000 души допълнително да ползват метрото.

Сега дневно то се ползва от 350 000 столичани и гости на София.

В момента тече строителството на третата линия на метрото, която ще свърже кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски" през центъра с жк. "Овча купел", а оттам с електричката и Перник. Тя трябва да е готова до средата на 2019 г. Така общо над половин милион души ще ползват удобствата на столичното метро.

След изграждането на третата линия ще се продължи с разширяването на метрото. Плановете за това вече са одобрени. Предвижда се подземната железница да стигне до Витоша чрез станцията при магазините на ИКЕА и "София ринг мол", а оттам с лифта до планината.

Другото одобрено разширение е отклонението към "спортното бижу" "Арена Армеец" и високотехнологичния парк.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?