Стъпаловидни синдикални протести срещу закриването на цигарени фабрики

Стъпаловидни протести пред цигарените фабрики в цялата страна ще стартират през следващата седмица. Синдикатите ще организират митинги пред министерството на икономиката и имат готовност да блокират магистрали, ако се осъществи ликвидацията на пет цигарени фабрики. Това съобщи в Хасково лидерът на КНСБ Желязко Христов, на протестен митинг пред най-губещата фабрика в структурата на "Булгартабак холдинг".

Митингът, на който присъстваха и депутатите от левицата в региона Петър Агов и Ангел Найденов, поиска оставката на министъра на икономиката Лидия Шулева.

На заседание в петък ръководствата на браншовите синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" решиха да започнат масови протести, които ще стартират стъпаловидно пред цигарените фабрики в цялата страна през следващата седмица.

Синдикатите не са против приватизацията на "Булгартабак холдинг", а срещу ликвидацията на дружествата в Хасково, Видин, Шумен, Асеновград и Плевен, обяви на митинга Желязков.

Според работещите в местната фабрика, финансовото състояние на дружеството - 25 млн. лв. загуби, се дължало на политиката на Булгартабак, който толерирал благоевградската цигарена фабрика за сметка на хасковската.

Специалистите и наличните технологии в предприятието в Хасково са национално богатство и не трябва да бъдат разпилявани, се казва в декларация от протестиращите до премиера, министъра на икономиката и областния управител.

По-късно, след среща с представители на синдикатите областният Георги Зарчев заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да се спаси цигарената фабрика в Хасково.

От КНСБ обвиниха вицепремиера Шулева и Надзорния съвет на Булгартабак, че нарушават приетата от парламента стратегия за приватизация на холдинга, като подготвят за закриване пет цигарени фабрики, отнемайки им лицензите за производство на тютюневи изделия, вместо да се опитат да ги оздравят.

Приетата от депутатите стратегия обаче изрично допуска възможността за закриване на губещите предприятия. В т.2 от раздел втори на документа е записано, че част от непродадените компании ще бъдат оздравени, а друга част ще се закрият. Тези от дружествата в незадоволително финансово състояние, за които анализът сочи недвусмислено невъзможност за оздравяване и възстановяване на дейността им, трябва да се закрият, се казва в стратегията.

Желязко Христов обяви, че за нарушенията са сезирани главният прокурор и Комисията за защита на конкуренцията. От синдикатите обвиняват приватизационния екип и в това, че продавайки само два пула от по две цигарени фабрики ще замени държавния монопол на Булгартабак с частен.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов обяви още, че предстои да бъдат съкратени 4000 работници от петте цигарени фабрики. Списъчния състав на четири от тях обаче е малко над 1000 души, а петата фабрика - в Плевен, още от началото на годината се е ориентирала към тютюнопреработка, лицензът за което няма да се отнема.

От Варвара, където бе на посещение, министърът на земеделието Мехмед Дикме напомни, че съкратените работници от Булгартабак ще получат обезщетения до 20 заплати. Едва 12% от предстоящите за съкращения ще получат максимума, контрира синдикалният лидер.

Земеделският министър коментира като нормално появилото се напрежение сред работещите в тютюневия холдинг. Дикме подчерта натрупаните загуби на фабриките в Хасково, Шумен, Асеновград и Видин и напомни, че основната задача на правителството е да привлече стратегически инвеститори.

Предварителни заявки за пуловете Благоевград - Стара Загора и София - Пловдив подадоха три от най-големите фирми в цигарения бранш - "Филип морис", "Бритиш Американ табако" и "Импириъл табако".

Споделяне

Още от Бизнес