Стъпка напред в сагата по развода на НИМХ и БАН

Сн. БГНЕС

Българската академия на науките и Националният институт по метеорология и хидрология подписаха споразумение, което гарантира за временен директор на института да бъде избран човек, посочен от учените в него. Освен това до края на октомври Министерството на образованието и науката трябва да внесе в Министерския съвет проект за създаване на изследователски институт, към който да се преобразува НИМХ след излизането си от БАН, съобщи БНР.

На този етап това спира планираните ефективни протести на синоптиците. Дава гаранция и за запазване на 24-часовата работа на метеорологичния институт. Според работещите в него тя трябваше да бъде преустановена по-късно днес. Причината е, че около три седмици институтът е без ръководство, след като управителният съвет на БАН освободи доскорошният директор проф. Христомир Брънзов.

Въпреки стъпката напред в сагата около раздялата на БАН и НИМХ тя едва ли ще мине безболезнено. Причината е, че предстои двете страни да уточнят подробности по развода, които засягат и въпроса колко и кои имоти, ползвани от института в момента, ще му бъдат дадени след отделянето. Всички тези имоти, както и нематериалните активи на института, са собственост на академията. Решенията по тези въпроси не могат да се вземат от управителния съвет и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, а с в прерогативите на общото събрание на академията, в което има доста различни мнения по въпроса с развода.

При уточняването на тези ключови въпроси НИМХ трябва да бъде представляван от директора си. Очаква се днес да бъде избран временен ръководител на института и това вероятно ще е проф. Пламен Нинов. Той беше заместник на отстранения Христомир Брънзов и една от номинациите на метеоролозите за поста. Другата кандидатура е на самия Брънзов, но тя категорично се отхвърля от БАН. Академията също предложи своя номинация - зам.-председателя Костадин Ганев, която пък не се приема от работещите в НИМХ. Изборът на нов директор трябва да стане факт днес на заседание на управителния съвет на академията.

Споразумението между БАН и НИМХ беше подписано във вторник, след като ден по-рано управителният съвет на академията даде мандат на председателя проф. Юлиан Ревалски да се съгласи с част от него от името на оперативното ръководство.

Самото отделяне на института от БАН трябва да бъде гласувано от общото събрание на академията. То обаче иска инициативата за това да дойде от правителството и отказва да закрие или преструктурира института преди да бъде създадена новата структура, в която той ще премине. Министърът на образованието Красимир Вълчев пък на няколко пъти каза, че първо общото събрание трябва да вземе решение, ако не го направи, може това да бъдат предложени законови промени - нещо, което от БАН не искат.

Споделяне

Още по темата

Още от България