Стар кадър на фонд "Земеделие" го оглави

Атанас Добрев достойно ще отговори на очакванията, мога да си тръгна с гордо вдигната глава, заяви Димитър Греков

Новият шеф на ДФЗ Атанас Добрев и земеделският министър Димитър Греков, сн. БГНЕС

Досегашният парламентарен секретар на Министерството на земеделието и храните Атанас Добрев е избран за изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" на заседание на управата на фонда в понеделник, след като миналия четвъртък бяха уволнени шефът Мирослав Найденов и заместничката му Виолета Александрова, а избраният временно на поста зам.-министър Явор Гечев отказа да поеме длъжността с мотив конфликт на интереси.

По-скоро обаче ставаше въпрос за бойкот от страна на БСП към Греков, който е от квотата на ДПС и се твърди, че иска да разшири влиянието на коалиционния партньор във ведомството, което разпределя годишно над 2 млрд. лв.

Изборът на Гечев не бе съгласуван и с премиера Пламен Орешарски, но този на Атанас Добрев се твърди, че е.

От днес начело на най-голямата финансово-кредитна институция в сектора на селското стопанство е доказан професионалист, заяви Димитър Греков, цитиран в съобщение на земеделското министерство. Убеден съм, че той достойно ще отговори на очакванията на българските земеделски производители и максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2500 проекта, които бившето ръководство на фонд "Земеделие" забави, е посочил Греков.

Той допълва, че това ще му даде "и моралното удовлетворение за добре свършена работа, за да си тръгна от поста с гордо вдигната глава, защото оценката за управление на един или друг политик или министър я пишат тези, за които е работил".

От земеделското министерство допълват, че Добрев добре познава структурата на работа в Държавен фонд "Земеделие", тъй като в продължение на шест години е заемал различни длъжности в него. Той е бил началник на различни отдели в институцията, а от 2007 до 2008 г. е бил съветник на председателя на Държавната агенция по горите. През 2008 и 2009 г. е бил изпълнителен директор на Национален фонд "Българска гора". От 2009 до 2013 г. работи в частния сектор в сферата на земеделието. От 11 юни 2013 г. е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Атанас Добрев е завършил магистратура в специалност "Стопанско управление" във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий". Владее английски и руски език, завършва биографичната справка от МЗХ.

Макар от агроминистерството да твърдят, че не са заплашени евросубсидии за над 1 млрд. лв, тъй като можело да се преразгледат проектите и да се подпишат от новото ръководство, земеделски организации са притеснени и настояваха час по-скоро да се избере професионално и легитимно ръководство на фонд "Земеделие".

Междувременно Николов и Александрова излязоха с обръщение до браншовите организации, с които заради отстраняването си не успели да се срещнат, в което се посочва, че "сме свидетели на безпрецедентен натиск и замитане на реалните проблеми, в които за съжаление бяхте въвлечени и вие".

Двамата посочват, че "механизмът за нашето отстраняване сработи в последните дни на сегашното правителство и то в момент, в който настоящото ръководство на ДФЗ се канеше да финализира договорирането за стария програмен период 2007-2013". Според тях през миналата и тази седмица е предстояло подписването на общо 1786 договора за почти 260 млн. лв. по регламента "de minimis", който действа до 30 юни 2014 г. Тоест дотогава трябва да се ободрят проектите с общини и фирми.

Според Николов и Александрова тези договори не може да се сключат по новия регламент, както твърди земеделското министерство, тъй като новата програма трябва да се одобри първо от Брюксел, после да се променят наредбите и да се преразгледат всички проекти отново в съответствие с новите правила, да се препотвърдят отново офертите на доставчиците към всеки проект.

"Това означава да се актуализират всички документи вътре, а бенефициентие още веднъж да предоставят счетоводни, данъчни документи, актуални оферти за оборудване и т.н. В най-добрия случай това би отнело от 6 до 9 месеца и цялото упражнение става абсолютно безсмислено поради простата причина, че се довършва договарянето по стария програмен период и няма да има никакво време за изпълнение на проектите", посочват уволнените шефове на фонда.

По думите им друг голям проблем е мярката 121 за закупуване на земеделска техника и модернизация на земеделски стопанства, по която има наличен ресурс за 88.4 млн. лв. и подадени заявления за 247.487 млн. лв. От 8 месеца фондът искал от Греков да прехвърли 120 млн. лв. за още 500 договора по тази мярка от Гаранционния фонд, който трябваше да подпомага фермерите, но вместо това има опасност парите да бъдат изгубени в края на годината.

Двамата отново напомнят, че липсата на сертифициращ орган на Програмата за развитие на селските райони, чийто избор се проваля за шест месеца два пъти,и сега е на път да потрети, заплашва изплатени през октомври 2012-октомври 2013 г. 1.8 млрд. лв. за фермерите да не бъдат възстановени от Брюксел и да останат за сметка на българския бюджет. Същото се отнася и за 1.25 млрд. лв., платени година по-късно.

Николов и Александрова отхвърлят обвиненията, че бавят умишлено проектите на земеделските стопани. "Нашите действия са признати от ЕК, която вече възстанови на България сумите изплатени за програмния период октомври 2012- октомври 2013 година, именно благодарение спешната намеса на сегашното ръководство на фонда. Уверяваме ви, че постовете ни далеч не са най-доброто и спокойно място за професионално реализация, поради което отхвърляме всякакви упреци, че сме се вкопчили в тях Наясно сме, че предстои назначаване на нов служебен кабинет, както и на бъдещ редовен, след изборите наесен", допълват отстранението от Греков шефове.

Споделяне

Още по темата

Още от България