“Стара планина” първа степен за военния министър на Виденов

Правителството предложи на президента да отличи с най-високо държавно отличие вицеадмирала от резерва Димитър Павлов, военния министър от социалистическия кабинет на Жан Виденов.

Докато Димитър Павлов заема министерското кресло, без да участва в бойни действия, Българската армия загуби четиринадесет бойци, изгорели в катастрофирал камион на софийското околовръстното шосе през август 1995 г. Момчетата служеха в Транспортни войски, а по-късно стана ясно, че те са отивали да работят на частен обект. По същото време тогавашният премиер Жан Виденов игра хоро в Копривщица.

Мотивите за награждаването на Павлов с орден “Стара планина” първа степен са “заслугите му към страната и 70-годишният му юбилей”.

Димитър Павлов е възпитаник е на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и Военноморската академия "Адмирал Ушаков", Санкт Петербург. Бил е командващ Военноморските сили и заместник-министър на отбраната. Оглавява ведомството в периода 1995-1997 г., когато под негово ръководство Министерството на отбраната подготвя  проекта на Закон за отбраната и въоръжените сили и Концепцията за националната сигурност.

По това време се увеличават курсовете за обучение на младши и старши команден състав в САЩ, Великобритания, Германия, Австрия и Италия, установени са близки отношения с ръководствата на НАТО, с министрите на отбраната на САЩ и Русия, с ръководството на Комитета на началник-щабовете на САЩ, България активно участва в развитието и изпълнението на програмата "Партньорство за мир, изтъква правителствената пресслужба.

Вицеадмирал Павлов е подготвил много командири и кадри за военния и гражданския флот. Предложението за награждаване с орден "Стара планина" се подкрепя от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от Асоциацията на възпитаниците на морско училище, пише още в съобщението на МС.

Споделяне

Още от България