Стара военна мина вероятно е причинила взрива в Крумовград

Стара военна мина вероятно е причинила взрива в Крумовград

Четирима са задържани тази нощ в районното управление на МВР в  Крумовград във връзка с вчерашния взрив в Комплекса за социални услуги в града, при който загинаха три деца на 13, 15 и 16 години, съобщи в неделя пресцентърът на МВР. Трима от задържаните са служители в комплекса.

Малко преди полунощ в районното управление е бил поканен за обяснения 54-годишен мъж, за когото се предполага, че има отношение към попадането на взривното устройство у децата. Мъжът се е самонаранил с джобно ножче, настанен е в кърджалийската болница, където е поставен под полицейска охрана. Четвъртият задържан по случая е неговата съпруга. Домът им е запечатан.

Същевременно на пресконференция в града социалният министър Тотю Младенов, който от снощи е в Крумовград, съобщи че задържаните са директорът на Комплекса за социални услуги, две от възпителките и парнаджията.

Около парнаджията има тъмни неща, децата от него са получили нещо и са го вкарали в дома, но нека следствието, прокуратурата и ДОТИ си свършат работата, каза социалният министър.

Взривното устройство ще се окаже детонатор от военна мина и вероятно децата са го получили от парнаджията на дома. Прави се обиск в неговия дом в Крумовград, съобщи пред "Дарик радио" окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

Той каза, че от чувства за вина парнаджията се е опитал да посегне на живота си. Сега мъжът е в болница с прободна рана в корема и е под полицейска охрана.

Светлозар Лазаров допълни, че вероятно взривното устройство е пехотна мина или детонатор от противотанкова мина. Той изрази съмнение, че парнаджията си е дал реална сметка какво е дал на децата, тъй като "регионът е граничен, навремето границата с Гърция е била минирана, все още има неизвадени мини". "Едва ли си дават сметка какво намират, какво носят в къщите си. Дори в изкупвателните пунктове се случва да се предават части от мини и снаряди," каза окръжният прокурор.

Министър Тотю Младенов заяви, че се полагат неимоверни усилия, за да се нормализира ситуацията в Комплекса и уточни, че се работи с децата, с родителите и с персонала, който също е стресиран. Работата на професионалния екип от психолози ще продължи и другата седмица, каза заместник-министър Валентина Симеонова.

Трябва да се затегне контролът в социалните домове, заяви министърът и се обърна към всички кметове, като посочи, че ще бъде изготвена специална заповед, за да се затегне контролът в социалните домове и пропускателния режим.

Същевременно кметът на Крумовград Себихан Мехмед обясни, че по време на инцидента социалният дом е бил неохраняем, тъй като за такъв вид социални заведения, в които подрастващите трябва да се адаптират като в една спокойна семейна среда, общоприетата методика налагала на входа да няма пазачи или охранители. Кметът съобщи, че в града ще бъде обявен ден на траур за загиналите от взривно устройство на 5 декември три момчета. Решението кой ден от седмицата да бъде траурен ще бъде взето след като приключи аутопсията в кърджалийската болница и телата на децата бъдат върнати в Крумовград.

Загиналите Джингиз Рушен - 13 години, и Сунай Кеазим - 16 години, са от  крумовградските села Пелин и Зиморница, а Джингиз Джемал - 15- годишен, е от  момчилградското село Соколиново.

Споделяне

Още по темата

Още от България