Стара Загора обновява градския си пазар с пари по “Джесика”

Стара Загора е първият град у нас с одобрен проект за финансиране по инициатива “Джесика” (JESSICA), която се финансира от Европейския фонд за регионално развитие. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Проектът е за обновяване на градския пазар в Стара Загора. Той е на стойност 3 млн. лв., като общинското дружество ще получи 900 хил. лв., които ще трябва да върне при облекчени условия, показва справка в сайта на фонда за градско развитие за шестте големи града.

Одобрен е и проектът за реконструкцията на Женския пазар в София. За да бъдат отпуснати парите обаче се чака и решението на Столичният общински съвет за това, стана ясно от думите на министър Павлова.

Освен обновления на пазари с пари по “Джесика” се финансират още изграждането на ледени пързалки, спортни съоръжения, развлекателни центрове, рехабилитация на индустриални зони и други в седемте големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Наличният за изпълнението на такива проекти ресурс е 160 млн. лв., посочи министър Павлова.

За да получат финансиране проектите трябва да са залегнали в плановете за градско развитие на градовете и да генерират приходи.

България е една от десетте страни в Европейския съюз, които изпълняват инициативата пилотно и е със сравнително бърз напредък по нея, посочи министър Павлова.

Тя се надява да реализираме тази инициатива у нас успешно, за да може през следващия програмен период да разполагаме с много по-голям ресурс за да се подобри облика на големите градове.

“Джесика” дава възможност европейските средства да бъдат предоставени на частния бизнес под формата на финансов пакет при облекчени условия – по-ниска лихва с по-дълъг период на изплащане на инвестицията. Така тези пари се въртят и дават възможност за реализация на нови проекти, посочи министър Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?