Стара Загора ще спира наводненията с улавяне на скатните води

Планира се изграждане на охранителни канали, няма яснота кога ще са факт

Стара Загора ще спира наводненията с улавяне на скатните води

Община Стара Загора предприема мерки за да реши проблема с наводненията в града при обилни валежи. За целта се планира изграждането на охранителни канали, които да улавят скатните води. Това съобщи на пресконференция Янчо Калоянов, заместник-кмет на общината.

Мерките се предприемат десетина дни след последния порой от 31 май, когато градът потъна във вода, десетки автомобили закъсаха по улиците, а редица домове бяха наводнени.

Няма яснота кога ще бъдат построени съоръженията, но до дни ще бъде предприета първата стъпка – обявяване на обществена поръчка за проектиране на охранителни канали, които да улавят скатните води. Така водата няма да се стича по улиците на града и да увреждат инфраструктурата.

Настоящата канализационна система на Стара Загора не е пригодна да обхване водите при върхови количества от валежи. Охранителните канали, с които градът е разполагал, са унищожени през 70-те години на миналия век и всички дъждовни води от кв. "Лозенец" се изсипват по скатовете към центъра.

Освен това 800-метровият охранителен канал в кв. "Лозенец" не работи. Необходимо е той да бъде разкопан, изчистен и възстановен.

С изграждането на охранителните канали дъждовните води няма да влизат в канализационната мрежа, а ще могат да се отвеждат в две посоки – на юг към река Берекетска (настоящият градски канал) и на изток към река Бедечка.

Проектът предвижда изграждане на охранителни канали от кв. "Лозенец" към парк "Митрополит Методий Кусев". Трасето ще минава от запад на изток и ще продължава като закрито съоръжение по ул. "Августа Траяна" до река Бедечка.

Проектант на съоръжението е Трайчо Николов. Той не се ангажира с финансова оценка за изпълнението на проекта.

Стара Загора ще търси външно финансиране за реализацията му, каза Янчо Калоянов, заместник-кмет на общината.

Споделяне

Още от България