Старата управа на община Червен бряг дадена на прокурор

В прокуратурата е пратен доклад на Сметната палата за констатирани престъпления на предишната управа на община Червен бряг, съобщиха от одитната институция в понеделник.

Тя е извършила проверка на финансовото управление на Община Червен бряг за периода от 1 януари 2010 г. до 30 септември 2011 г., когато кмет беше независимият Данаил Вълов, но загуби на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ - 32-годишният Павлин Фильовски. Сметната палата е дала на държавното обвинение събраните при проверката материали за извършено престъпление, но не съобщава какво е то.

 

След останалите установени нарушения в управлението на общината са, че местната власт не е полагала достатъчно усилия за събиране на местните данъци и такси и така просрочените ѝ вземания растат. Също така са били извършени капиталови разходи без решение на общинския съвет и без да са включени в капиталовата програма. Установени са просрочени задължения.

 

Не са били въведени правила за контрол на процеса по актуване, разпореждане и управление с общинско имущество. Липсва предварителен контрол за законосъобразност на дейността по отдаване под наем и разпореждане с общинско имущество.

 

Заради неефективен контрол са възлагани обществени поръчки в нарушение на закона и нарушенията в тази част са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

Докладът е изпратен на кмета на община Червен бряг с отправени 10 препоръки за подобряване на дейността, и на Общинския съвет - Червен бряг, на който Сметната палата е дала 2 препоръки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?