Стари коли и ел.уреди за скрап вече ще се приемат само в пунктове с еколиценз

Стари коли и ел.уреди за скрап вече ще се приемат само в пунктове с еколиценз

Събирането на излезли от употреба автомобили, стари електрически и електронни уреди, негодни батерии и акумулатори вече ще е разрешено, само ако съответното лице има разрешително за извършване на тази дейност. Това предвиждат приети на първо четене в четвъртък поправки в Закона за управление на отпадъците.

Така фирмите, които имат лицензи за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, ще трябва да си извадят и съответните разрешителни за събирането на авто и елскрап, ако искат да продължават да събират стари коли и ел.уреди, в които се съдържат сериозни количества ценни метали за продажба за преработка. Досега такива разрешителни се даваха на сформирани специално за целта организации за оползотворяване на съответните видови отпадъци.

С корекции се въвежда и обявената още преди време такса за депониране на отпадъците на сметищата. Сумата ще се полза от общината, на чиято територия се намира сметището, приело боклука, или на общината, която има учредено право на строеж върху определения терен за изграждане на депото.

Въвежда се и изискването кметствата да открият банкова сметка, в която да се заделят средства за експлоатацията на депото за отпадъци и за закриването му след изчерпването на капацитета на съоръжението.

Дава се и възможност за създаване на регионални сдружения за управление на отпадъците, които могат да реализират общи проекти за депа.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова посочи, че промените са абсолютно условие, за да се ползват средствата от Оперативната програма "Околна среда".

Приета бе и друга дискутирана отдавна възможност – когато едно депо е изградено с 50 процента държавно финансиране или субсидия от еврофондовете, то задължително да предоставя 10 на сто от капацитета си при нужда за решаване на национални проблеми.

Такъв се оказа например извозването на балираните в продължение на години отпадъци на София, заради затварянето на депото в “Суходол“. Повечето общини не пожелаха да “приютят“ столичния боклук, след като Брюксел задейства наказателна процедура за неспазване на евростандартите за екология. Наложи се кабинетът да гласува определени средства за всяка община, за да направи по-приемливо приемането на софийските бали.

Депутатите отхвърлиха промените в закона, предложени от депутата от ДПС и бивш екоминистър Джевдет Чакъров, които предвиждаха за прием на отпадъци на други общини да се “резервират“ до 20 процента от капацитета на регионалните депа.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?