Стари лица в новото украинско правителство

Запазват постовете си министрите на външните работи Анатолий Зленко, на отбраната Олександър Кужмук, на вътрешните работи Юрий Смирнов и на извънредните ситуации Василий Дурдинец.

Президентът повиши вицепремиера Олег Дубина, отговарящ за индустриалната политика, в първи вицепремиер.

Създадени са нови постове: държавен секретар на правителството и държавни секретари за министерствата, чиито задължения още не са уточнени. Те ще се назначават от президента за срок от 5 години.

Кучма подписа указите, след като вчера парламентът одобри неговия кандидат за президентския пост Анатолий Кинах. Кинах, който се опира на нестабилно центристко мнозинство в парламента, обеща да се съобрази с мнението на парламентарните фракции при съставянето на новия кабинет, като включи в него и комунисти. Указите на президента Кучма може би са плод на желанието му да запази верните си хора на ключовите министерски постове и да не ги остави на волята на бъдещите пазарлъци между Кинах и парламента, отбелязва АП.

Началникът на президентската канцелария Володимир Литвин заяви, че запазването на четиримата министри е важно за националната сигурност. Според него Кучма и Кинах се споразумели за тази стъпка предварително.

Президентът освен това нареди всички правителствени служители на по-ниско равнище да запазят постовете си, независимо от промените в министерствата, за да се осигури приемственост.

Споделяне

Още от Свят

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?