Стари-нови омбудсмани в "Топлофикация София"

Обществените защитници ще получават заплати от дружеството за дейността си, ще си имат и щатни сътрудници

Стари-нови омбудсмани в "Топлофикация София"

Столичният общински съвет ще одобри в четвъртък три физически лица, които да изпълняват ролята на омбудсмани в дейността "Топлофикация София" през следващите 5 години. Специална комисия от общински съветници ги е пресяла между осем кандидати след тест по документи и устно събеседване, видя Mediapool в доклад по темата, който ще се разгледа на предстоящото заседание. На практика обаче защитниците на правата на потребителите ще са предимно "стари муцини", защото въпреки направен конкурс постовете си запазват двама от досегашните омбудсмани - Ралица Петкова и Деян Дянков. Единственото ново избрано лице е Христина Танчева.

За дейността си омбудсманите ще получават месечни заплати от дружеството през следващите 5 години, ще имат и щатни сътрудници, става ясно още от доклада.

Психически здрави и с "високи морални качества"

От всички стари-нови омбудсмани се изисква да са пълнолетни, не страдащи от психически заболявания, български граждани "с високи морални качества", с поне 5 години трудов стаж. Изисква се да са завършили висше образование с минимална степен "магистър".

От посочените оскъдни данни за биографиите на избраните става ясно, че двама от тях имат дори и по-високи образование. Избраната за първенец, по събрани точки, Ралица Петкова е приложила служебна бележка за трудови правоотношения със Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Другата дама в екипа от бъдещи омбудсмани Христина Танчева е предоставила нотариално заверено копие от диплома за образователна и научна степен "доктор".

Кой и как пресява кандидатите?

Водещият критерий за пресяване на кандидати за омбудсман е бил "познаване на нормативната уредба, свързана с предмета на дейността на "Топлофикация София" и уредбата на защита на правата на потребителите". Максимумът точки за този критерий е бил 20. По 10 точки се дават за концепция за дейността на кандидата като омбудсман в "Топлофикация - София", и за комуникационни и аналитични умения.

Максималният брой точки е 50.

Двете дами за омбудсмани са получили: съответно Ралица (49 точки), а Христина - 48 точки. И двете имат максимум точки по водещия критерий. Деян Дянков има 45 точки, като по водещия критерий е получил 15 точки.

Комисията, която е пресявала омбудсманите, е с председател Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ и състав общинските съветници Прошко Прошков, Ботьо Ботев, Иван Таков, Владислав Панов, Карлос Контрера.

Заплати за омбудсмани и сътрудници

От проектодоклада става ясно, че в следващите 5 години бъдещите омбудсмани ще са на заплата в "Топлофикация София" за сметка на средствата от нелицензионна дейност на дружеството. То трябва да уреди и вноските за здравни и социални осигуровки. До момента омбудсманите получаваха по 1520 лева. Те приемаха жалби от недоволни от услугите и сметките на "Тополфикация-София" граждани, но само три дни в седмицата и то при непълно работно време. За следващите 5 години не се уточнява как ще се формира заплатата им, нито пък се уточнява работното им време.

За дейността си бъдещите омбудсмани ще бъдат подпомагани от "технически сътрудници", които също ще са на заплата в "Топлофикация", като дори е записано, че тя трябва да възлиза на две минимални заплати, т.е. по 1220 лв за сътрудник.

Първи задачи

Със сигурност сред първите задачи на бъдещите обществени защитници ще е кашата, която завъртя "Топлофикация София" с изравнителните сметки. На 30 септември говорителят на дружеството Елизабет Павлова посочи пред БНР, че близо една четвърт от изравнителните сметки за парно и топла вода на столичани трябва да бъдат преизчислени.

"Заради пандемията кампанията на отчитане на уредите тръгна доста късно. Една част от фирмите за дялово разпределение не успяха в законово определения срок да отчетат уредите и не на последно място потребителите се притесняваха от влизането на външни хора в техните домове, така че в резултат на всички тези причини се стигна до необходимостта от корекция на близо 24% от изравнителните сметки", посочи тогава още Павлова.

Споделяне

Още от България