Стари сметища се отварят временно заради наводненото депо в Бургаско

Стари сметища се отварят временно заради наводненото депо в Бургаско

Четири стари сметища в Бургаско, които са били закрити, ще бъдат отворени временно заради наводненото регионално депо за отпадъци, което има проблем с дренажната система и се нуждае от ремонт. Това реши Министерския съвет на извънредното си заседание в понеделник.

В нощта на 24 срещу 25 октомври силен дъжд причини скъсването на стените на седем язовира в Бургаска област, което взе три жертви, и заля регионалното депо за отпадъци, което бе открито само преди година. Това създаде проблем с извозването на боклука от общините в региона.

Затова кабинетът реши, като спешна мярка за осигуряване на временното съхранение на сметта до възстановяването на работата на депото, боклуците да се извозват на старите сметища в Бургас, Карнобат, Несебър и Поморие. Те ще бъдат отворени до 30 ноември 2017 г., докогато явно се очаква да бъдат решени проблемите с наводненото депо.

Правителството реши още да отпусне 1 млн. лв. за двете общини в Бургаско, пострадали най-тежко от пороите. На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас – 400 000 лв.. Парите са за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса, както и за неотложно възстановяване на увредените сгради и инфраструктурни обекти. По този начин ще се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии.

Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет, посочват от правителственат апресслужба.

Споделяне

Още от България