Стари тютюневи складове стават артзона в Пловдив

Емблематичните Тютюневи складове в Пловдив ще станат следващата артзона в града, обяви във вторник кметът Иван Тотев от ГЕРБ, който влиза в битка за нов мандат начело на Пловдив. Публичният дебат за новия проект ще бъде на 29 септември, а за 19 октомври е планирана среща със собствениците на имоти в района и с всички заинтересовани страни, за да се обсъди обновяването на рушащите се в момента сгради.

Намерението е те да станат зона за бизнес развитие и артистичен център с пешеходни улици като плановете са работата по проекта да започне догодина и да приключат до 2019 г., когато Пловдив ще е Европейската столица на културата Идеята за Тютюнев град на творческите инициативи е на Фондация "Пловдив 2019“ и Община Пловдив.

Проектът е част от програмата, с която Пловдив спечели надпреварата за Европейска столица на културата. "Тютюневият град“, както и "Капана - квартал на творческите индустрии“ са включени в клъстера "Градски мечти“ (програмна платформа „Трансформиране“), чиято цел е чрез средствата на културата и обществени дебат да се оживят и обновят проблемни пространства, сгради и квартали в Пловдив.

"Преобразяването на "Капана“ е първата по рода си трансформация на градска среда в България. Този успешен опит ни дава куража и самочувствието да продължим да променяме и съживяваме ключови зони от града. Тютюневите складове ще бъдат следващия ярък пример за това, че имаме ясна визия какво искаме да постигнем и необходимите компетенции, за да го направим“, заяви Иван Тотев.

От кметството съобщиха още, че на 16 септември предстои да бъде представено в Брюксел постигнатото до момента и цялостната стратегията за развитие на Пловдив като Европейска столица на културата. Срещата е първият от серията мониторинги на Европейската комисия върху работата на Фондация "Пловдив 2019“.

Споделяне