Старите кабели са виновни за пожара в МС

Късо съединение на остарели проводници е предизвикало пожара в Министерски съвет в събота, при който сериозно пострадаха четирима души - двама огнеборци и двама служители на НСО, а други шест бяха по-леко обгазени.

Работна група, начело с вицепремиера Пламен Панайотов, е установила, че няма виновни за инцидента. На базата на резултатите от проведените действия и експертизи, категорично се установява, че става въпрос за случайно събитие, каза Панайотов.

Депутатът от "Новото време" Емил Кошлуков обаче обвини за инцидента главния секретар на МС Севдалин Мавров, че не е спазил предписания на пожарната от 7 август м.г. да бъде изградена противопожарна инсталация в приземния етаж на сградата, от където тръгна пожарът.

Виновни са старите кабели

Герджиков пак поиска модерна сграда за Народното събрание

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков също изрази загриженост за сградата на парламента като посочи, че тя е на почти 120 години и се поддържа с доста усилия. Една стара сграда винаги крие доста рискове от една нова и модерна сграда, заяви Герджиков. Аз не мога да гарантирам, че никакви рискове не стоят пред Народното събрание от подобни инциденти - пожар, наводнени или др. , посочи Герджиков, който иска да ремонтира бившия Партиен дом и там да премести заседанията на Народното събрание.

Пожарът е избухнал в резултат на първично късо съединение на остарели проводници, обяви на пресконференция в Гранитна зала на МС днес вицепремиерът Пламен Панайотов. По думите му този извод се прави на базата на всички оперативно-издирвателни и следствени действия, проведени до този момент.

Направен е оглед на местопроизшествието и са разпитани 24 свидетели. Иззети са веществени доказателства от огнището на пожара и е направен рентгено-структурен анализ на проводниците.

В Министерски съвет дежурства вече ще дава и щатен пожарникар, съобщи главният секретар на МС Севдалин Мавров.

Досега двамата огнеборци дежурели само през седмицата и в момента, когато е възникнал пожара в събота, са били в почивка. Пожарът е бил усетен от служителите на НСО, които заедно с дежурния по Министерски съвет са алармирали пожарната.

Възложено е на шефа на пожарната ген. Кирил Войнов да се инспектират безопасността на всички административни сгради. Вчера шефът на НСО ген. Димитър Владимиров обяви, че нито в МС, нито в парламента и президентството действа алармена система. Охранителите усетили пожара едва, когато доловили мирис.

От комисията съобщиха, че миналата година е правена проверка дали сградата е обезопасена, но не съобщиха нейните заключения - какви предписания е имало и изпълнени ли са те. Вчера стана ясно, че няма пожароогласителна система на полуетажа, от където е тръгнал огъня в събота вечерта. А това, че електроинсталацията е стара, също е било известно на отговорните за сградата.

Кошлуков обвини за пожара главния секретар на МС

Има голямо разминаване - от 20 до 40 минути във времето, в което е възникнал пожарът в Министерския съвет и времето, в което са били уведомени противопожарните служби за него. Това е установено от проведените вчера на място разпити от прокуратурата, съобщи БНР. Националната следствена служба съобщи, че по случая е назначена експертиза, която да даде отговор на въпроса дали разминаването във времето е съществено. Днес по делото за пожара показания е дал и вицепремиера Пламен Панайотов.

Депутатът от "Новото време" Емил Кошлуков обвини главния секретар на МС Севдалин Мавров, че не е спазил предписания на пожарната от 7 август 2003 г. за изграждането на противопожарна инсталация в приземния етаж в сградата на "Дондуков"1.

Изграждането на автоматична пожароизвестителна инсталация е много скъпо, каза ген. Борисов, но изрази надежда след инцидента в МС всички по-големи административни сгради да бъдат снабдени с такива системи. Той предположи, че пожарната е издала предписание и на президентството, където също няма такава система.

Според Кошлуков и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цитирани от БНР, пожарната няма вина за инцидента, тъй като своевременно са предупредили, че помещенията, от където е започнал огъня са пожароопасни. В първите часове на пожара ген. Борисов влезе в задочен спор с шефа на НСО ген. Димитър Владимиров за това дали охраната на сградата е действала адекватно.

Борисов, Емил Кошлуков и директорите на ДНСП и СДВР Румен Стоянов и Илия Илиев посетиха заедно днес ранения пожарникар Димитър Димитров, който вече е в съзнание и е успял да поздрави майка си за 8-ми март.

Борисов се видя и с двамата охранители от НСО.

Няма опасност за живота на пострадалите

По-рано днес от "Пирогов" съобщиха, че няма пряка опасност за живота на нито един от пострадалите в пожара в Министерския съвет. Най-тежко пострадалият при инцидента пожарникар Димитър Димитров вече не е на апаратно дишане, в съзнание е, адекватен е, реагира на дразнения и може да диша самостоятелно, съобщи д-р Спас Спасков.

Служителите на НСО Руслан Йовков и Борислав Илиев засега остават под наблюдение в клиниката по токсикология. Под наблюдение остава и четвъртият пострадал, който постъпи по-късно в клиниката по токсикология на "Пирогов" - пожарникарят Николай Цветков.

Още шестима души, които са били в близост до пожара, са потърсили помощ в кабинета по токсикология в "Пирогов", но след извършените прегледи е установено, че нямат нужда от болнично лечение, съобщи д-р Спасков, но не можа да уточни дали те са служители на НСО или са пожарникари.

Споделяне

Още от България