Старите участъци на "Тракия" ще се кърпят до "поносимо преминаване"

Няма шанс за Северната скоростна тангента на София да се случи тази година

Ремонтите на виадуктите по магистрала "Тракия" трябва да бъдат довършени през тази година

Поради липса на средства основен ремонт на старите участъци на магистрала "Тракия"няма да има тази година, а е предвидено само изкърпване до "поносимо преминаване по тях". Това съобщи Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" при отчета за изпълнението на оперативна програма "Транспорт".

Ремонтът на старите участъци на "Тракия" беше заложен от предишните управляващи, които дори пуснаха обществена поръчка за тях, но сегашните е спряха поради липса на средства. Сега плановете са отсечките от София до Пловдив да бъдат включени за ремонт в програмата "Транзитни пътища VІ", която в момента се договаря с Европейската инвестиционна банка по думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Пътната агенция е отправила апел към Министерството на финансите, ако има бюджетни икономии или преизпълнение на бюджета, да ѝ бъдат отпуснати средства за ремонта на старите участъци на "Тракия", каза Лазаров.

В момента усилията на пътната агенция са насочени към завършването на големите инфраструктурни обекти по програма "Транспорт", за да не бъдат загубени европейски средства, допълни шефът на АПИ.

Все повече намаляват шансовете Северната скоростна тангента на София да бъде готова до края на тази година, каквито амбиции обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Този обект се финансира със средства от програма "Регионално развитие".

Причината е, че към момента има заявени около 100 споразумения от общо над 360 жалби в съда във връзка с отчуждителните претенции, посочи Лазаров. Той изрази надежда до края на януари, когато е крайният срок за подаване на заявления за споразумение, броят им да се увеличи. Ако всички не сключат извънсъдебни споразумение, след това ще се подхожда по установения в закона ред, допълни Лазаров.

Споделяне

Още от Бизнес