Старите задачи стават приоритети на софийската полиция

Старите задачи стават приоритети на софийската полиция

Валери Йорданов е новият шеф на столичната полиция. Досега той ръководеше криминалния отдел в най-голямата дирекция в страната. В четвъртък Йорданов бе представен от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. За да разбере "дали правилно е разбрал какво му е казал", министърът предостави думата на Йорданов, за да съобщи приоритетите в работата си.

Като първи бе посочена организацията на движение в София и дейността на КАТ. Полицията се заема с паркирането пред нощните лъскави заведения и шофьорите, движещи се с несъобразена скорост.

Освен с пътния трафик служителите на реда ще работят по пресичане на наркоразпространението, което, по думите на Йорданов, е "бич за обществото, с който трябва да успеем да се преборим".

Кражбите и тежките престъпления също са сред приоритетите на новото ръководство на полицията в София.

На практика сред обявените за приоритети няма нищо ново. Основният проблем обаче, който бе отчетен в последния доклад на дирекцията - липсата на агентура, чиято основна задача е да пресича престъпленията, още преди да са се случили – стана ясно, че тепърва ще се решава.

Сред основните цели бяха посочени и борбата с икономическите престъпления, за която Цветан Цветанов заяви, че е национална политика.

Новият шеф на столичната полиция каза още, че ще се запознае с доклада на Сметната палата отпреди месец, в който бе констатирано, че столичната полиция не си е събрала около един милион лева от длъжници за охранителна дейност. Заключенията за нередности в доклада на Сметната палата са една от причините за смяната на досегашния шеф Николай Янев.

На пачи яйца

За да не изневери на стила на кабинета всеки ден да се критикуват предишните министри от тройната коалиция, Цветанов каза, че провеждането на две коренно различни реформи в МВР в рамките на един мандат говори за умисъл за създаването на добра хранителна среда за организираната престъпност

Цветанов даде за пример прословутия търг за издаване на паспорти с биометрични данни и от думите му стана ясно, че сроковете за нормалния ход на издаването няма да бъдат изпълнени. Започва и едноседмична проверка докъде е стигнала и процедурата за документите за самоличност с биометрични данни.

Оказало се, че помещенията, в които ще се съхраняват новосъбраните данни, не са достатъчно добре обезпечени от гледна точка на сигурността.

"В момента съм сложен на пачи яйца – става дума за документите за самоличност. Защото всички знаем, че през 2010 г. трябва да имаме биометрия на новите документи за самоличност. Всички знаем, че от 2000 г., когато започна процесът на издаване на нови лични документи, през 2010 г. ще е пик с подмяната им за голямата част от българските граждани", оплака се министърът.

Договорът за издаване на паспорти с биометрични данни е за 116 млн. лв. Той бе сключен със "Сименс", но има съдебен иск от друг участник в първите процедури. В момента срещу МВР може да бъде предявен иск за неустойки от него.

Материалите, необходими за сегашните документи за самоличност, ще бъдат изчерпани в края на ноември, или с тях ще може да се работи само един месец, а няма нова обществена поръчка, няма и договор, който да бъде стартиран, обясни Цветанов.

200 000 лева за бойни патрони

Министърът съобщи още, че за да се въоръжи полицията с бойни патрони, трябват около 200 000 лева. Тази идея бе лансирана вчера, след като почина полицаят, прострелян от крадци край Своге. Министърът съобщи, че стоп патроните, който се използват сега от служителите на реда, са с изтекъл срок на годност. Освен това далекобойността им била от 11 до 20 метра, а при по-голяма дистанция полицаите ставали мишени.

След като снаряжението се смени, стоп патроните ще се използват за учебни цели.

И се похвалихме

Новият генерален комисар Калин Георгиев съобщи, че е образувано досъдебно производство, след като е проследена работата на 16 фирми, занимавали се с фиктивен износ на горива, съставки и разредители за тях. Засега то е срещу неизвестен извършител.

Преди ден Цветанов съобщи, че се провежда акция по разкриването на схеми за отклоняване на ДДС в особено големи размери от фирми за горива. По думите на Цветанов само една от фирмите е източила за миналата година около 12 милиона лева. Става дума за три контрабандни схеми, обясни Калин Георгиев. Констатирани са несъответствия в наличностите на горива. Затворена е и една складова база край София. В нея са открити над 60 тона асфалтлак, над 21 тона разредител за битум, 529 000 литра бензин, големи количества разредител и над 212 тона тежко гориво. В базата е открит и над 50 тона маслен концентрат.

Базите, които са проверявани, са инспектирани по метода "анализ на риска".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?