Старият фонд “Земеделие“ раздал незаконно по 20 хил. лв. на служител

Старият фонд “Земеделие“ раздал незаконно по 20 хил. лв. на служител

В Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) през декември 2008 г. били раздадени незаконно над 2 млн. лв. за допълнителни възнаграждения на служителите, като някои от тях взели по 20 хил. лв., въпреки че реално са отработили само по половин проект. Това сочат данни от доклад на Сметната палата, извършен по нареждане на Народното събрание върху работата на ДФЗ в периода 1 януари 2008 г. - 31 юли 2009 г. Резултатите от одитната проверка бяха обявени пред журналисти във вторник от изпълнителния директор на земеделския фонд Калина Илиева.

Въпросните допълнителни пари във фонда били дадени без заповед на шефа, без да са спазени вътрешните правила и въобще не е имало предварителен контрол при изплащането на заплати и други възнаграждения .

Най-големи възнаграждения са си раздавали служителите от отдел “Рибарство и аквакултури”, при положение, че Оперативната програма “Рибарство” не била тръгнала с риск прилагането ѝ да бъде блокирано от Брюксел. Именно в този отдел служители получили по 20 хил. лв., въпреки че били разгледали едва осем проекта или по 0.5 заявления на човек.

Сметната палата оценява като ниска усвояемостта – едва 8.71 на сто, по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и почти нулева обработка на заявленията по програмата до юни 2009 г. За това вина има тогавашното ръководство, което решило да отвори накуп всички мерки на програмата при наличието на корупционни практики и без да се съобрази с възможностите на служителите си да обработят подадените заявления.

Така обработката на един проект от подаването до одобрението му отнемали средно 237 календарни дни. Сроковете за обработка по наредба пак за същия период са спазени едва в 25% от проверените досиета, констатират от Сметната палата.

За шест месеца от встъпването на новото ръководство  вече са сключени договори за финансово подпомагане на 7000 кандидати при заварени над 11 000 необработени проекти, каза Илиева. Към днешна дата по ПРСР остават за обработка 2970 проекта и работата по тях ще приключи до април, допълни тя.

Одитният орган открил също така, че процедурите по Закона за обществените поръчки в проверения период са провеждани без конкретни изисквания за икономическото и финансово състояние на участниците, както и за техническата им квалификация. Установено е също така, че не е имало никакъв контрол при възлагането на малки обществени поръчки, който да гарантира че е спазвана процедурата за събиране на три оферти.

Илиева съобщи още, че в резултат на разпоредената от нея в края на октомври 2009 г. проверка за конфликт на интереси към момента са отстранени 18 служители на фонда, при които е констатирано наличие на такъв конфликт.

Заради извършване на частна консултантска дейност по проекти на кандидати по ПРСР са уволнени двама служители в Благоевград. Трима души от Техническия инспекторат на ДФЗ в Монтана са отстранени заради роднински връзки с бенефециенти, които не са били декларирани. В Силистра са освободени други двама експерти на фонда заради частна счетоводна дейност по проекти на бенефициенти, финансирани по различни схеми и мерки за държавно подпомагане.

От Централното звено на фонда са махнати двама служители на сектор “Вино“, които изчислявани грешно повече субсидии в полза на бенефициенти. Уволнен е и главен експерт от Отдела за борба с измамите и противодействие на корупцията от централното управление на фонда, който разпоредил плащания по проекти с констатирани нарушения.

Останалите служители са отстранени заради различни други нарушения и неизпълнение на служебните им задължения, допълни Илиева.

Тя допълни, че на прокуратурата са дадени за проверка пет сигнала за въпросните нарушения.

Във вторник стана ясно, че Сметната палата е дала на прокурор освен проверката си в ДФЗ и докладите от одитите в Предпредприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС), което също бе контролирано от ДПС в бившото правителство, и в Ипълнителна агенция "Пътна инфраструктура".

Констатациите на Сметната палата са потвърдили изнесени на по-ранен етап от екоминистъра Нона Караджова проблеми с финансиране на неефективни и неприоритетни екопоректи на общини, ръководени от кметове на ДПС. Още миналата есен Караджова каза, че е дала на прокурор над 80 подобни случая и че през последните четири години ПУДООС закопало в земятата над 600 млн. лв. дадени пречиствателни станции, които никога няма да се построят. 

Част от нарушенията в пътната агенция, описани в одитния доклад, са за авансово разплатени в периода 2008-2009 г. над 10 млн. лева за пътища, които не са осъществени.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?