Старият и новият външен министър с общо изявление за ситуацията в Израел

Светлан Стоев и Екатерина Захариева, сн. БГНЕС

Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен министър в служебния кабинет Светлан Стоев излязоха с общо изявление за ситуацията в Израел след церемонията по предаването на поста в сряда в МВнР.

Позицията беше прочетена от Светлан Стоев, който подчерта, че общото изявление показва линията на приемственост в българската външна политика.

България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и Палестинските територии, която допълнително засилва напрежението, особено в и около Ерусалим, се посочва в общата позиция. Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно, се отбелязва в позицията.

Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Ерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение, се заявява в позицията. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот и изказваме съболезнования на семейството на жертвите, в това число деца, и пострадалите, на които желаем бързо възстановяване, се посочва в изявлението. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум, се заявява в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?