Старият Несебър може да влезе в списъка на ЮНЕСКО на застрашените обекти

Изваждането на Стария Несебър от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не е на дневен ред, по-скоро може да се обсъжда включването му в списъка на застрашените обекти. Това каза в сряда Анна Сидоренко от експертната мисия на ЮНЕСКО, която направи няколкодневен мониторинг на състоянието на Стария Несебър.

Проблемът ще се обсъжда едва след като представим експертния доклад от сегашната мисия и след като България изпрати документацията с мерките, които се взимат за съхраняването на града като културна ценност.

Срокът за представяне на доклада и документите е февруари 2011 г., обясни Сидоренко, цитирана от БТА. Тя отбеляза, че само няколко обекта са изключени от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през цялата история на съществуването на организацията.

Изваждането на Несебър никога не е обсъждано, посочи заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов. По думите му най-важното заключение на експертите след мониторинга – първи по рода си в България – е, че няма необратими щети в Стария Несебър като световен паметник на културата. Комисията на ЮНЕСКО за световното културно наследство ще вземе решение за статута на града през май, съобщи Чобанов.

Проблемите могат да се решат само в тясно сътрудничество и единодействие на държавата, местните власти и гражданите на Несебър, посочи Сидоренко.

Най-важно е самите хора в Несебър да бъдат убедени в правилността на мерките, които взимат държавата и общината, отбеляза Нур Акън от мисията на ЮНЕСКО.

По думите на кмета на Несебър Николай Димитров за първи път има диалог между институциите и местните граждани.

Отделни хора, поддали се на емоциите, говореха за изваждане на Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Иначе несебърци като цяло са разумни хора и осъзнават значението на присъствието на града в списъка – емоциите вече отминаха, обясни Димитров.

Взимаме и конкретни мерки, за да отговаря градът на критериите на ЮНЕСКО, а и на статута си на град музей, за какъвто е обявен с държавен указ през 1956 г. - общината направи уличка на занаятите, предвиждаме и други мерки, допълни кметът.

Част от мерките е новият проект на Министерството на културата и на Министерството на труда и социалната политика по програмата "Човешки ресурси" за създаване на малка местна сувенирна индустрия, съобщи заместник-министър Чобанов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?