Старозагорската фабрика “Слънце” пуска цигари “Дон Корлеоне”

Старозагорската фабрика “Слънце” пуска цигари “Дон Корлеоне”

Цигарената компания "Слънце Стара Загора –Табак" пуска нова марка цигари “Дон Корлеоне” (Don Corleone), съобщиха от компанията. Новата марка ще излезе на пазара в края на месеца и ще бъде в три разновидности - white, bordo и black.

С новата марка старозагорската цигарена фабрика се цели предимно в българския пазар, на който почти не присъства през последните години. Очакванията на мениджърския екип са до края на годината да заемат 3% от вътрешния пазар.

В момента над 95% от цигарите на фабриката в Стара Загора са предназначени за износ. На българския пазар предприятието предлага предимно рязан тютюн за пушене с марката Sunny.

Старозагорската фабрика произвежда повече от 10 марки цигари на външни пазари – основно Испания, Канарските острови, Италия, Ирак, Дубай и Албания. Миналата година дружеството подписа договор с италианската компания "Манифактура италиана табако" и вече произвежда супер слим цигари за италианската марка Futura, която се продава в Италия, Сан Марино и във Ватикана.

Повечето от брандовете, които се произвеждат от "Слънце Стара Загора – Табак", са собственост на клиентите. В изработването им българската фабрика прилага собствени рецептури и блендове.

За 2011 г. продажбите на "Слънце Стара Загора – Табак" надхвърлят 31 млн. къса цигари, което представлява ръст 103%. Дружеството реализира износ за 3.8 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г.

В същото време резултатите на българския пазар не са много положителни. След увеличаването на акциза на тютюневите изделия предприятието отбелязва спад в продажбите на тютюн за пушене – от 15 т през 2010 г. на 500-600 кг на месец през 2011 г.

През 2012 г. от "Слънце Стара Загора – Табак" планират инвестиции от близо 600 хил. лв. за цялостното освежаване на предприятието и намаляването на енергийните му разходи.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?