Старозагорски квартал протестира заради липса на канализация

Близо 100 жители на квартал "Кольо Ганчев" в Стара Загора обявиха тази сутрин гражданско неподчинение и блокираха пътя Стара Загора-Димитровград между 11.30 ч. и 11.40 ч. Колона от над 50 автомобили очакваше края на протеста, предаде БТА. Повод за действията е липсата на канализация в квартала, посочиха протестиращите.

По рано днес в квартала се проведе протестен митинг, чиито жители са принудени да плащат по 40 лева за цистерна, която да почиства септичните им ями. Цената е непосилна за хората тук, повечето са безработни, коментира Йорданка Сидерова, председател на инициативният комитет, организатор на протеста.

Близо 5000 са жителите на квартала, липсата на канализация подкопава и руши домовете им, разказаха потърпевши. Според Сидерова кметът на Стара Загора Евгений Желев отказва да се срещне с инициативния комитет. През тази годината общината е осигурила 200 000 лева, които ще стигнат за строителството на нови 200 метра канализация, съобщи пред митинга Мария Димитрова, общински съветник от БЗНС-Народен съюз.

Жителите на квартала ще изпратят утре открито писмо до президента, заедно с подписка, подкрепена от над 1000 души. В писмото те молят за помощ държавния глава в намирането на средства за канализацията. По данни на Община Стара Загора общата дължина на вътрешната канализационна мрежа в квартала е около 15 километра, като изграденото досега трасе е около 2 километра. За изграждането на оставащата част са необходими близо 15 000 000 лева. Досега общината е кандидатствала по няколко проекта, но нито един от тях не е одобрен , заяви за БТА Уляна Кьосева, говорител на местната администрация.

Споделяне

Още от България