Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Стартъп визи, стимули за дигитални номади и повече скейлъп компании влизат в плана за възстановяване

1 коментар
сн. Pixabay.com

Въвеждане на ясна процедура за стартъп визи, стимули България да се превърне в дестинация за дигитално номадство, повече "скейлъп компании". Всички тези реформи за подобряване на бизнес средата при високотехнологичните компании са заложени в последната версия на проекта на националния план за възстановяване.

Стартъп виза

Реално въвеждането на стартъп виза вече е факт от февруари тази година с приетите промени в Закона за чужденците в България, но все още се работи по наредбата за издаването ѝ. В закона е разписано, че разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденци, които имат издадено от Министерството на икономиката удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен "стартъп виза", и след издаване на визата за дългосрочно пребиваване са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество, и които притежават не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството.

В проекта на българския план, с който ще се усвояват 12-те млрд. лв. средства от Механизма за възстановяване на ЕС, се посочва, че процедурата за стартъп виза ще следва най-добрите практики от Европейския съюз, като ще бъде изцяло онлайн, включвайки представители на местната стартъп екосистема в оценителния процес.

"Това (визата -б.а.) би спомогнала привличането на чуждестранни инвестиции и изграждането на по-голяма и по-добре развита предприемаческа общност", се посочва в документа.

Пред Mediapool Добромир Иванов, изп.-директор на Българската стартъп асоциация BESCO посочи, че процедурата за стартъп виза вече е готова и предстои да бъде пусната за обществено обсъждане. В нея се залага "бърза писта" за получаване на визата, но само за фирми, печелили редица международни конкурси и които могат да докажат, че зад тях стои голям инвеститор.

Всички останали стартъпи ще трябва да представят куп документи при кандидатстване за визата - активи на фирмите им, служители, акционери, капитал и т.н. От BESCO са категорични, че това ще направи процедурата много тромава.

Повече скейлъп компании и дигитални номади

Наред с бум на стартъпите в националния план се залага и увеличаване на т.нар. скейлъп компании в българската икономика. На тях се разчита да допринесат за по-голям ръст на БВП.

Скейлъпите са фирми със среден годишен растеж на броя служители (или оборот) по-голям от 20% годишно за период от 3 поредни години, с поне 10 служители в началото на периода на наблюдение.

"Развитието на компании в България с висока пазарна оценка е от ключово значение за разширяването и утвърждаването на средната класа в страната. Това би спомогнало и за повишаване привличането на директни външни инвестиции", пише още в документа.

Любопитен детайл е, че бумът на скейлъп компаниите се свързва и с повече възможности за инвестиции от пенсионните фондове. В плана се залагат промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с възможностите за инвестиции на пенсионните фондове. В детайли се уточнява, че промените трябва да дадат възможност на пенсионните фондове да инвестират 5% от портфолиото си в алтернативни инвестиционни фондове. И още да се даде възможност на пенсионните фондове да инвестират в регистрирани фондове навсякъде в Европа, както и да определят отделянето пари в тази насока.

И не на последно място, да се даде възможност КФН да оценява нематериалните активи, в които инвестират пенсионните фондове на по-пазарен принцип

В областта на високите технологии страната ни ще се бори да се превърне и в дестинация за т.нар. "дигитални номади". За целта обаче ще трябва да се направят промени в Кодекса за социално осигуряване, за да се регламентира дистанционната работа, която се прилага все повече като съвременна форми на заетост.

"България може да се превърне в едно от местата, където "дигитални номади" да предпочитат да живеят и инвестират своите средства", пише в документа.

Придобилото популярност дигитално номадство всъщност е свързано най-често с дейността на високоиновативни компании и работещи в програмирането. Техни служители обикновено работят дистанционно като си избират красиви места по света, където остават за няколко месеца или години.

Повече стимули за служителите

В реформа за бизнес средата, наречена "Разрастване България" се залага и изработване и приемане на законови промени за въвеждане на ново търговско дружество в Търговския закон. Планира се това да се случи до последното тримесечие на 2022 г.

Причината - настоящият Търговски закон не дава възможност на компаниите, регистрирани в България, да използват редица от нужните инструменти за развитието на бизнеса като конвертируеми заеми, опции за служители (option pools), договори за вестинг и други. В резултат на това "някои българските компании правят избора да напуснат страната, като регистрират своя бизнес в друга държава", пише в документа.

Споменатите vesting договори обикновено се сключват все по-често в технологичния сектор. Работодателят предоставя акции или дялове от компанията на ключови служители, които са назначени на трудов договор, но не са редки и случаите, когато такива стимули са допълнение към граждански договори.

За стимулиране и задържане на най-способните служители или сътрудници на компанията се заделят между 5 и 10% от капитала на дружеството. В зависимост от качеството и значението на лицата за функционирането на бизнеса те могат да получат дял или акции в организацията от 0.1% до 5%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    Ние имаме нужда от създаване на бизнес в услугите: НА МАГИСТРАЛИТЕ, където се движи голям поток чужденци,могат да се измислят всякакви услуги за хранене, почивка, сервизно обслужване. В КУРОРТИТЕ, където отсядат милиони туристи, могат да се създават нов вид услуги: пътуващи изложби, панаири, разпродажби на открито, концерти на открито, шоу програми, цирк, ралита, спорт, търговски изложения и каквото се сетите. Туристическите бази могат да се използват за екстравагантни модни сесии, детски лагери, художествени школи по рисуване, танц, пърформанс. Ако това се направи с участието на чуждестранни артисти, бизнесмени, туроператори, то може да проработи. Знаете как е Джулая на морето....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.