Заради доставката на оборудване и законови промени

Стартът на е-управлението отново се отлага неясно за кога

Наливат се още 30 млн. лв. за нови е-услуги, е-идентичност заменя електронния подпис

Електронните идентификатори засега остават ненужни пластики. Сн. Mediapool

Стартът на дълго чаканото електронно управление, което трябваше да тръгне в началото на 2013 г. няма да стане и в началото на следващата, като от съобщението на Министерството на транспорта не става ясно кога ще се случи. Причината е, че до 7 януари 2014 г. няма да бъде осигурено необходимото хардуерното и софтуерното оборудване, както и обучението на персонала.

Предстои и приемането на нов Закона за електронното управление, който да замени действащия от 2007 г., като публичното му обсъждане ще стане факт до седмици. Това обеща зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров на семинар в Боровец. В момента законопроектът се съгласува с държавните ведомства.

Поскъпване на поръчката за оборудване

Въпреки че още в началото на лятото бяха раздадени електронните индентификационни карти на 5000 българи, с които да тестват над 180 е-услуги, оказва се, че системата все още не може да заработи. Причината е в доставката на хардуер и софтуер. Първоначално поръчката е била за 660 хил. лв., но впоследствие се появила нужда от 1.8 млн. лв. за центъра на е-управлението в Бояна. Това стана ясно от думите на Галя Иванова, ръководител на проекта за електронното правителство в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Освен това предстои реализацията на нов проект по надграждане на е-правителството за 30 млн. лв., който отново ще се изпълнява по оперативна програма "Административен капацитет". По него ще ще бъде изградена верификацията на е-документи и е-идентичност, каза зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Ще бъде разработена и мобилна версия на портала e-gov.bg.

До момента с отпуснатите 18 млн. лв. по един от двата проекта за е-управление, изпълнявани по ОПАК, са свързани 34 регистъра и информационни системи на 14 централни администрации и те вече могат автоматично да обменят данни помежду си.

"Свързването на най-ползваните регистри като Национална база данни "Население", Регистър на актовете за граждански брак , Класификатор на настоящите и постоянните адреси, Имотен регистър, Булстат, Търговски регистър, Регистър на моторните превозни средства, Регистър на Български документи за самоличност е основна предпоставка за развитието на електронното управление", каза Георги Тодоров. Той добави, че в рамките на проекта е модернизиран и правителственият портал, където са достъпни всички електронни услуги.

Електронната идентичност ще замени е-подписа

Електронната идентичност ще замени настоящия електронен подпис. Това е предвидено в новия Закон за електронното управление. В момента е-подписът се явява само като частичен заместител и е временно решение, коментира Цветослав Митев от "Сиела ГТ&К", които са участвали в разработването на законопроекта.

Идеята е да се формира само една е-идентичност, която да бъде поставена на различни носители – от карти, USB флашки и др. Тя ще се издава за всички лица над 14-годишна възраст и само на български граждани. За разлика от сегашния електронен подпис компаниите няма да им се налага да си правят фирмени дигитални идентичности, тъй като ще бъдат подписвани и идентифицирани от физическите лица, които ги представят.

Плановете на правителството на ГЕРБ бяха от 2015 г. картите за електронна идентичност да заменят сегашните лични карти, за да може да се премине и към електронно гласуване на избори.

Новият Закон за електронното управление е разработен от консорциума "Сиела ГТ&К" като е ползван австрийския опит. Спряхме се на Австрия, защото това е най-успешният модел за е-управление в целия ЕС и освен това тяхното законодателство е много близко с българското, каза Цветослав Митев. Според него действащият закон е разработен в друго време и не е съвместим с принципите на електронно управление.

Държавна компания ще дърпа е-управление

Предвижда се също така държавно предприятие да поддържа и развива приложенията и инфраструктурата на е-правителството, като ще изпълнява функциите на т.нар. единен системен интегратор.

Все още няма яснота дали за целта ще бъде създадено ново държавно предприятие или тази функция ще се поеме от "Информационно обслужване". По времето на ГЕРБ държавната компания поиска да бъде единен системен интегратор, който да отговаря за е-управлението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?