Стартира европейска Обсерватория и форум за блокчейн

Стартира европейска Обсерватория и форум за блокчейн

Европейската комисия създава Обсерватория и форум на ЕС за блокчейн технологии. Проектът се изготвя с подкрепата на Европейския парламент и има за цел да обедини пазарни специалисти, предприемачи и разработчици от областта, както и всички останали заинтереовани страни, съобщиха в четвъртък от еврокомисията.

Технологията блокчейн стана много популярна след навлизането на крипто валутите като Биткойн и Етериум, които са изградени на нейната база. Тя позволява равномерното съхраняване на информация в цялата мрежа. Според експертите, блоковите вериги се употребяват все по-широко, тъй като осигуряват висока сигурност и прозрачност на онлайн транзакциите.

До 2020 г. Европейската комисия ще осигури до 340 млн. евро за финансиране за проекти, основаващи се на авангардната технология. Пилотните проекти включват основни участници от традиционните сектори, като банки, застрахователи, фондови борси, логистични дружества и др.

Целта на новите структури е да бъдат внедрявани технологиите за блокови вериги в подкрепа на ангажимента поет от Европа към осъществяващите дейност в областта на блоковите вериги.

Обсерваторията ще търси възможности за трансгранично сътрудничество между най-добрите европейски експерти в открит форум. Специалисти в областта ще могат да взаимодействат и открито да допринасят за технологичното развитие.

Като партньор със солиден опит е привлечен ConsenSys - установен в Европа глобален играч, избран чрез търг. Софтуерната компания е основана в началото на 2015 г. и разработва софтуер за операции с блоковата верига Етериум. След подписването на договора на 29 януари 2018 г. ConsenSys ще работи в тясно сътрудничество със службите на ЕК по управлението на Обсерваторията и форума на ЕС.

Обсерваторията и форумът на ЕС са създадени като пилотен проект на Европейския парламент, предложен от евродепутата Якоб фон Вайцзекер, в подкрепа на дейността на Комисията в областта на финансовите технологии.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел коментира, че блоковите вериги ще променят правилата на играта и е важно Европа да бъде начело в тази област. Според нея за това е необходима благоприятна среда и единен цифров пазар, на базата на блокчейн, а създаването на специализираните институти е стъпка именно в тази посока.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, чийто ресор е финансовата стабилност посочи, че сред множеството технологии, блоковите вериги имат потенциала да преобразят изцяло финансовите услуги и пазари.

Според Андрус Ансип, заместник-председател по въпросите на цифровия единен пазар, блоковите вериги са надежден инструмент за трансфери при високо ниво на сигурност и без посредник. Използването им ще доведе и до чувствително намаляване на разходите.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?