Стартира кампания в помощ на 15 000 деца с трудности да говорят

Детските градини и училища масово не са пригодени за нуждите на невербалните младежи

Стартира кампания в помощ на 15 000 деца с трудности да говорят

"Невербалните деца имат какво да кажат - помогни им да се изразят!" - с това послание УНИЦЕФ в България започва кампанията "1 секунда променя живота" за подкрепа на децата с увреждания, които не могат да говорят, и техните учители.

Около 10 000 деца с увреждания в България са извън образователната система. По данни на МОН за 2019 – 2020 г. общият брой на децата с увреждания и специални нужди в детските градини и училищата е над 25 000. Близо 15 000 от тях са деца с множество увреждания, с детска церебрална парализа, сензорни затруднения, разстройство от аутистичния спектър – състояния, при които вербалното общуване с другите е затруднено или ограничено.

Включването на децата със специфични нужди в масови детски градини и училища без въведени средства, които да улесняват комуникацията с останалите, е неефективно и често дори невъзможно. Помощните средства за допълваща и алтернативна комуникация им помагат да се изразяват и да общуват с близките си и техните връстници. Въпреки че помощните средства се използват широко в развитите европейски страни, САЩ, Австралия, Япония и се финансират изцяло или частично от социалната система, в България това не е така.

Едва около 10% от учителите със специално образование в България използват нискотехнологични помощни средства. Под 3% използват устройства за синтезиране на реч, а под 5% ги използват в практиката си. Що се отнася до високотехнологичните помощни средства, около 70% от учителите не са запознати с тях, сочат проучвания. Основната пречка пред прилагането им е липсата на познания и адекватното обучение на специалистите, работещи с деца с увреждания.

"Невербалните деца имат какво да кажат, ако получат подкрепа, за да се изразят. Благодарим на учителите и специалистите, които полагат огромни усилия. Но признаваме, също така, че все още не са изцяло запознати и имат нужда от обучение кои деца могат да използват помощни технологии и как да ги прилагат на практика. Затова е важно да бъдат обучени и подкрепени, поради което започваме тази инициатива", заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Лица на кампанията са актрисата и посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България Елена Петрова и певецът Орлин Павлов. Десетки известни личности, сред които Йордан Йовчев, Белослава, Михаела Маринова, Мария Илиева, Любо Киров, Ники Кънчев, Мария Гроздева, Яна Маринова, Бойко Кръстанов, Мария Игнатова, Димитър Рачков, Дивна, Михаела Филева, Иван Тишев, Димо Алексиев, Илиян Любомиров, Ники Илиев, Ирина Тенчева и Силвия Лулчева, подкрепят каузата.

Какво ще бъде направено?

Първоначално инициативата ще обхване 5 области до 2022 г.

Ще бъдат подкрепени:

  • 150 деца с увреждания и специални потребности ще получат директна подкрепа, включително чрез предоставяне на помощни средства съобразно техните потребности;
  • 150 групи/класа ще използват помощни средства, като по този начин кампанията ще достигне до около 3000 деца;
  • 150 учители ще започнат да използват помощни средства в ежедневната си работа в класните стаи;
  • Ще бъде разработено и тествано приложение за комуникация чрез символи, което допълнително ще подкрепи участието на деца с увреждания и специални потребности в образованието и други области на живота. Приложението ще бъде достъпно до всички деца, родители и техните учители, които се нуждаят от него, напълно безплатно.

Целта на организаторите е след това, благодарение на партньорството на УНИЦЕФ с Министерството на образованието и науката, програмата да бъде въведена в цялата страна.

Всеки може да се включи в кампанията с дарение или с доброволчество.

Предстояща конференция

Междувременно, "Нов български университет" (НБУ) съобщи, че ще домакинства научен форум по темата между 20 и 22 ноември.

По време на Третата международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация" учени от България и Европа ще представят световния опит и съвременните подходи в използването на помагащи технологии.

От НБУ съобщават, че над 100 000 деца и възрастни в България имат затруднения в комуникацията. Това се дължи на различни заболявания като детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, множествена склероза, Алцхаймер, мозъчни увреди, синдром на Рет и други.

"Допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) са всички методи за комуникация, които допълват или заместват говора и писмената реч. С помощта на съвременните технологии хората със затруднена комуникация могат да бъдат социализирани и да се превърнат в пълноправни членове на обществото", посочват организаторите.

По време на конференцията деца и възрастни, които използват съвременните технологии за допълваща и алтернативна комуникация, ще споделят своя опит. Повече информация за лекторите и темите на конференцията, може да се види на страницата на събитието.

Споделяне

Още от България