Стартира нов конкурс за нефтени сондажи в Черно море

Конкурс за фирма, която да сондира за нефт терен в Черно море, близо до българо-турската граница, ще стартира правителството с решение, което се очаква да бъде взето на редовното заседание на кабинета в сряда.

Намерението е да се даде петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-22 Терес”, който е разположен върху 4032 кв. км площ в дълбоките води на акваторията ни. Теренът стига и до южната граница на блока "Хан Аспарух", за който наскоро бе подписан договор за проучване от консорциума между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол". Блок "Терес" бе определен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев като "последното бяло петно" в черноморската ни територия. Според предварителните прогнози в него има по-скоро нефт, отколкото газ.

Ако бъдещият победител в конкурса открие суровини и ги регистрира като търговско откритие, той ще получи директно концесия за добив.

Подробности по организацията, сроковете за провеждане, цената на конкурсните документи, депозита за участие и др. могат да бъдат намерени в решението на Министерския съвет, което ще бъде публикувано в "Държавен вестник”, на електронната страницата на икономическото министерство и в Официалния вестник на Европейския съюз.

Всички срокове по провеждането на конкурса се отчитат от датата на публикуване в Официалния вестник на ЕС, уточняват от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от Бизнес