Стартира Нова творческа академия

Стартира Нова творческа академия

За първи път у нас стартира академия, предлагаща творчески специалности по западен модел. Има и стипендии.

Арт Фондация ДОМА, в партньорство с галерия DOZA, се заемат с нелеката задача да попълнят тази празнина в образованиетоу нас. Така се ражда и идеята за Нова творческа академия. В нея се предлага съвременно художествено образование  в рамките на тримесечни курсове – алтернативи на настоящите модели на обучение, които са от значение,както за бакалавърските, така и за следдипломните нива наобучение.

Първите специалности са шест:

"Изложбен дизайн", където ще се учи какво прави една изложба съвършена.

"Наука и изкуство"– точката на преплитане на двете в съвременния свят

"Пърформанс" – практика и критичен обмен.

"Културен мениджмънт" - съвети и умения за управление, изпълнение, мотивация, работа и развитие на екипи.

"Създаване на реклама и културен продукт" – провокативните и иновативни подходи за комуникация в културата и изкуството.

Менторите  в екипа са едни от най-популярните съвременниспециалисти у нас с богат опит на международно ниво, готови да го споделят.

Сред тях е Ясен Марков(Technobeton), който, след престижната стипендия в  Akademie Schloss Solitude,изработва нов начин за създаване и представяне на теоретична информация. Преподава в Техническия Университет в Берлин, Архитектурната Асоциация в Лондон, организира уъркшоп след уъркшоп и работи на свободна практика с клиентикато Mercedes, Porsche, Bosch, Hugo Boss, Swarovski и други. 

Войн де Войн – един от най-известните български пърформанс артисти, признати в чужбина, със солидно образование през едни от най-елитните университети катоDasArtsи Gerrit Rietveld Academyв Амстердам, Goldsmiths College вЛондон, Ecole International de Cinema et Realisation (EICAR), Париж, в които често е и гост-лектор. След като минава  през Ducumenta 14  Атина, Manifesta 11 в Цюрих, паралелната програма на Венецианското биенале през 2015 и къде ли още не, се установява в София, където от няколко години ръководи независимотоарт пространство "Æther".

Сред другите ментори еАксиния Пейчева, която често си сътрудничи с учени и лаборатории за проектите си и е една от малкото български участници в Ars Electronica, и настоящ преподавател в Националната художествена академия.

Мартина Стефанова– културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация "ДОМА". Завършва МГУП в Москва. Специализира анимация в Южна Корея. Продуцент и съорганизатор в редица проекти от различен мащаб, като Международните фестивали за съвременно изкуство, съвместно с Южна Корея, Русия, Скандинавските страни и проектите "КвАРТал", "КвАРТал Фестивал" и др. Носител на наградата на Forbes България "30 под 30" в категорията "Изкуство, култура и медии" и "NEXT Generation" – конкурс за млади бизнес лидери на вестник "Капитал".

Милена Едвиг – рекламист и съосновател на галерия "DOZA". Максим Стоименов, настоящ творчески директор на рекламната агенция "B+RED". И двамата имат дългогодишен опит в създаването и развитието на рекламни кампании и творчески продукти, популяризиращи социално-ангажирани проекти и инициативи за бизнеса и неправителствения сектор.

Курсовете започват през март  и са по три месеца (100 учебни часа), като ще се провеждат както онлайн, така и на място в просторната галерия "DOZA", независимото пространство "Æther" – и двете в сърцето на София, ателиетата на артистите, лабораториите или друго, в зависимост от замисъла на всеки от менторите.

Записването и набирането на стипендианти стартира на сайта www.newcreative.academy до изчерпване на местата, а в края на месеца ще се обявят избраните. Може да харесате не един, а няколко курса.Участието в Нова Творческа Академия е напълно възможно и може да ви помогне да се преориентирате или да допълни класическата образователна програма, без ограничение.

Всеки курс завършва с изложба в галерията и съпътстваща програма, последвани от необходимия сертификат.

Нова творческа академия се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по "Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата".

За връзка с нея:

Мартина Стефанова

0888 444 205

Милена Едвиг

0894 488 446

[email protected]

Споделяне

Още от Общество