Стартира първата WiMAX-мрежа в България

Стартира първата WiMAX-мрежа в България

Търговският старт на първата в България WiMAX-мрежа, комбинираща безжичен  интернет, телефон, наети линии, виртуални частни мрежи и др., обяви в четвъртък телекомуникационната компания “Некском България”. Засега услугите се предлагат на корпоративните клиенти в София и София област, Банско, Баня, Разлог, Добринище, Бургас, Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас, но операторът планира до края на годината да е изградена мрежата във всички градове с над 50 хил. жители и големите курорти. Очакванията са до 2009 г. тя да покрива над 85 процента от територията на страната. За целта се инвестират 20 млн. евро в базови станции, като по-голямата част от вложенията ще се направят през тази  година, обясни Емил Николов, изпълнителен директор на „Некском България”.

В момента компанията е разработила няколко вида пакети за средни бизнес клиенти и за корпорации, чиято цена варира от 30 до 200 лв. месечно според скоростта на интернет, броя на линиите, връзват ли се офиси в други градове и др. условия. Възможно е да се разработят специални оферти според това дали компанията дава приоритет на преноса на глас, на видео или данни, обясни Николов.

“Некском България“ е основана през 1998 г. Компанията е дъщерна на  американския оператор Nexcom Telecommunication LLC. Телекомът пръв предложи на българския  пазар и услуги, базирани на на VoIP-технология. “Некском“ разполага с национална мрежа в 28 града и 19 офиса на територията на страната.

През второто полугодие на 2007 г. може да се очаква и пускането на технологията за битови потребители. WiMAX-оборудването не се заплаща, а се предоставя за ползване в периода на договора с клиента.

Като предимство на новата за българския телекомуникационен пазар технология шефът  на “Некском” посочи, че тя излиза с 25-30 процента по-евтина от ползването на ADSL-услуги. Освен това се очаква WiMAX да е в основата на 4G-мрежите. В момента се извършват тестове на мобилния WiMAX и до месеци се очаква да бъде сертифициран, а мрежата на “Некском” е проектирана така, че да позволи лесно надграждане към мобилен WiMAX. Реално такава услуга може да се пусне в действие през 2008 г. и ще стане възможно ползването на телефон и интернет в движение чрез вградени чипове в преносими компютри, мобилни телефони и др. устройства. Друго предимство е, че вече се заражда и роуминг за WiMAX-услугите, допълни Николов.

Целта ни е до 5-7 години да постигнем 10-процентов дял от фиксираните телеком услуги, както и до поемем между 35 и 50 на сто от пазарния дял на  алтернативните телекоми, обяви Милко Георгиев, маркетинг мениджър на “Некском”.  В момента, според анализ на пазара, направен от  Комисията за регулиране на съобщенията, компанията държи 2 процента от общия телекомуникационен пазар, но според оператора реално делът ѝ е между 4 и 6 на сто.

В резултат на пускането на новата технология “Некском” очаква повишение на приходите, които за 2006 г. са били 5 млн. долара.

Лицензи за WiMAX-мрежа обаче имат и “Транс Телеком”, “Кабел Нет” и “Мобилтел”, но още не са стартирали мрежите си.

Споделяне

Още от Бизнес