Стартира първият процес за военни престъпления в Африка

Стартира първият процес за военни престъпления в Африка

В понеделник в Хага започна съдебният процес срещу бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър, съобщиха световните информационни агенции. Делото е заведено за извършени военни престъпления и е първото по рода си, водено срещу бивш африкански лидер, припомня ББС.

Тейлър ще се изправи пред трибунал по обвинения, че в продължение на 11 години е подкрепял бунтовниците в Сиера Лионе в конфликт, при който са били убити и обезобразени хиляди невинни хора.

Процесът, който трябваше да се води в Специален съд под егидата на ООН в Сиера Лионе, в последния момент бе преместен в Хага от съображения за сигурност. Великобритания вече предложи Тейлър, който отрича всички обвинения, да излежи евентуалната присъда в неин затвор.

Очакванията са делото да продължи между 1 година и 18 месеца. През това време трябва да се установи в каква степен Тейлър е спомогнал за започването, удължаването и задълбочаването на бруталната гражданска война в Сиера Лионе.

Освен за конфликта в съседната страна, той спомогна за разпалването на гражданската война в Либерия, като бе един от няколкото души, които се опитваха да спечелят властта. В крайна сметка той победи на президентските изборите през 1997 година, което сложи край на конфликта.

Междувременно през 1991 година неговите другари по оръжие Фоудей Сейнкох започнаха подобен конфликт в съседната държава Сиера Лионе. Прокуратурата обвинява Тейлър, че е осигурил обучен лидер, както и пари, оръжие и амуниции за Обединения въстанически фронт, с които е стартирал и конфликта.

Фронтът стана известен по време на продължилата повече от десетилетие война с методите си за обезобразяване на цивилни хора, на които са им отрязвани краката и ръцете.

Според обвинението целите на Тейлър са били да сподели властта в Сиера Лионе с въстаниците, както и да получи достъп до диамантените мини в страната. През 2003 година той губи властта в Либерия след военен преврат като той е изгонен в Нигерия. В Хага той е депортиран от нигерийските власти през 2006 година.

Споделяне

Още от Свят